În această sesiune, specialiştii din instituţia agricolă gălăţeană lucrează la finalizarea unui proiect transfrontalier ce urmează să fie depus până la 13 ianuarie, anul viitor.
Este vorba despre un sistem e-learning, o infrastructură cu un grad înalt de informatizare cu date privind domeniul agriculturii. Parteneri - Camera Agricolă a judeţului Galaţi şi Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală a Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 1,5 – 1,8 milioane de euro. Ajutorul financiar comunitar acordat este în proporţie de 98 la sută, iar restul de 2 procente reprezintă cofinanţarea celor două părţi.
Cursuri de formare profesională pentru 500 de agricultori
Pe parcursul acestui an, la cursurile de formare profesională, organizate de Camera Agricolă gălăţeană, s-au înscris aproape 500 de cursanţi. Comparativ cu anii anteriori, numărul celor care s-au calificat în meseriile: lucrător calificat în culturi de câmp şi legumicultură; lucrător în creşterea animalelor; apicultor şi piscicultor este mai mare cu circa 100 de cursanţi.
În afară de cursul de piscicultor, unde vin specialişti de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică şi Acvacultură Galaţi, pentru celelalte meserii, lectorii provin de la Camera Agricolă gălăţeană.
Un megaproiect de 10 milioane de euro în curs de selecţie
Proiectul „Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească Lunca Prutului Inferior – Dunărea Inferioară Mila 76“, depus cu câteva luni în urmă, are toate şansele să fie selectat.
În curând va fi semnat contractul de finanţare din Fondul European pentru Pescuit prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, Axa prioritară 5 - Asistenţă tehnică, Măsura 5.1, Acţiunea 1 - Sprijin pentru înfiinţarea parteneriatelor public private şi elaborarea strategiilor de dezvoltare locală integrată a zonelor pescăreşti.
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini înfiinţarea parteneriatului public-privat ,,Asociaţia pentru dezvoltare durabilă “Prut -Dunăre” Galaţi, precum şi elaborarea Strategiei de dezvoltare locală integrată a zonei pescăreşti situată între Lunca Prutului Inferior şi Dunăre. “După semnarea contractului, vom funcţiona ca o autoritate de management local, va trebui să elaborăm ghidul şi procedurile şi să punem în dinamică aparatul tehnic”, ne-a declarat dr. ing. Floricel Maricel Dima, directorul executiv al Camerei Agricole a judeţului Galaţi.
Iniţial, proiectul a beneficiat de o finanţare de 30.000 euro de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) şi 3.200 de euro de la Consiliul judeţului Galaţi.
Valoarea finală a proiectului se va apropia de 10 milioane de euro - 6,8 milioane E vor proveni prin POP, la care se adaugă şi cofinanţarea privată.