Ministerul Agriculturii a primit mii de sesizări şi petiţii de la fermieri care au accesat bani europeni şi care se consideră nedreptăţiţi de condiţiile artificiale impuse de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)! Birocraţia a ajuns la un nivel aberant! O spune, cu exemple, chiar un secretar de stat în MADR.
Ministerul Agriculturii este una dintre zonele cele mai birocratizate când vine vorba de fondurile europene. Avem mii de petiţii pentru faptul că s-au creat acele condiţii aritificiale, care blochează accesul fermierilor la banii europeni, afirmă secretarul de stat în MADR Simona Man.
Practic, asta este şi destinaţia lor (a banilor europeni - n.red), ca fiecare om de rând să poată accesa aceste fonduri, dar ne lovim de o birocraţie care omoară accesarea acestor fonduri europene. Nu înţeleg nici cei care lucrează în birourile noastre că banii aceştia nu îi dau de la ei. Sunt bani europeni pentru beneficiari. Noi îi plătim, pentru că România plăteşte o contribuţie la UE, şi dacă nu îi dăm, îi pierdem. În acest moment, avem o mare campanie în minister (Ministerul Agriculturii - n.red.) şi domnul ministru (Achim Irimescu - n.red) are o mare preocupare să rezolve simplificarea acestor proceduri şi să reuşim să debirocratizăm accesarea fondurilor europene, a spus Simona Man, într-o emisiune la Realitatea TV.
Exemplele pe care le-a dat aceasta par de necrezut, dar sunt cazuri concrete, de care s-au lovit mulţi dintre fermierii care au accesat fonduri europene prin PNDR 2007-2013.
Ca să vedeţi până unde s-a putut ajunge: a fost un caz din judeţul Timiş în care două persoane erau cumnate şi doar un proiect poate fi viabil, al doilea nu, pentru ca s-au creat condiţii artificiale. E noaptea minţii să nu poţi tu să-ţi faci propria afacere doar pentru că şi cumnata ta a făcut un proiect asemănător!, a precizat secretarul de stat în MADR.
Un alt exemplu, catalogat de Simona Man drept „culmea birocraţiei” este că unui fermier care a accesat fonduri europene i s-a cerut un aviz de la ANSVSA cum că nu are nevoie de aviz.
Cu acelaşi ton de uimire şi revoltă, oficialul MADR a adăugat că este inadmisibil să-i aprobi dosarul, să-i faci trei plăţi, şi la a patra plată să-i spui omului că are un proiect neeligibil şi că trebuie să-ţi dea banii înapoi, după ce el şi-a girat casa, terenul, a pus totul la bătaie ca să poată să facă un proiect! De fapt, îl nenoroceşti şi sunt foarte mulţi oameni în această situaţie. Este inadmisibil ca un angajat al AFIR să vină să-i spună unui beneficiar: Ne pare rău, dar asta este. Mergeţi şi acţionaţi-ne în instanţă, că ne-au acţionat mulţi şi au câştigat! (...) Trebuie să se schimbe ceva!
Simona Man a completat însă că în momentul actual AM-PNDR lucrează la simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014-2020 şi este convinsă că şi condiţiile artificiale se vor modifica în proporţie de 90%.
Ministrul Achim Irimescu a recunoscut şi el, recent, că AFIR a sancţionat un număr mare de fermieri din cauza condiţiilor artificiale şi s-a dovedit ulterior că Agenţia a greşit. AFIR a lansat la finalul anului 205 o consultare publică pe Ghidul privind condiţiile artificiale şi lucrează în prezent la modificarea acestora: AFIR analizează propunerile din teren pentru simplificarea PNDR 2014 – 2020
Cât despre procesele cu AFIR, din 404 litigii între Agenţie şi beneficiarii PNDR soluţionate irevocabil până în prezent, fermierii au câştigat doar 94 de procese. Din total, 19 litigii au fost strict pe condiţii artificiale, iar fermierii au câştigat doar 4 dintre ele.
Agroinfo v-a prezentat în exclusivitate aceste date: Exclusiv! Ce şanse au fermierii români să câştige procesele cu AFIR?