Adama
Vinasa Rompak

Cum se modifică PNDR 2020?

Publicat: 03 mai 2016 - 14:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Premierul Dacian Cioloş vrea o clasă de mijloc la sate. Numai că, aşa cum observa academicianul Ioan Păun Otiman în 2012, structura agrară contemporană a României seamănă destul de mult cu cea de dinainte de reforma agrară din 1912. 73% dintre fermieri trăiesc în exploataţii de subzistenţă, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în PNDR 2020, aşa cum este acesta în prezent. Aşa că PNDR trebuie modificat, iar ferma de familie trebuie redefinită. Iată cum!

Se modifică dimensiunea fermelor eligibile prin PNDR 2020

73% dintre fermieri trăiesc în exploataţii de subzistenţă, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, aşa cum este acesta în prezent. Asta spun datele din Pachetul de politici „Clasa de mijloc la sate”, lansat de Guvern în martie 2016, în jud. Alba.

Prima măsură pentru rezolvarea acestei situaţii este modificarea PNDR prin redefinirea conceptelor de fermă mică şi de fermă de familie. Pentru „ferma mică” pragul minim de eligibilitate va fi coborât de la 8.000 euro producţie standard (PS) la 4.000 euro PS. Astfel, numărul celor care ar putea accesa fonduri europene pentru ferme mici prin PNDR va creşte de la 61.000 la 374.000 de potenţiali beneficiari.

Pentru „ferma de familie” (OUG 43/2013), pentru care se acordă punctaj mai mare în PNDR, limita superioară ar trebui să fie 100.000 euro PS.

Cu noile dimensiuni, vor putea lua bani prin PNDR şi ferme care acum nu se încadrează la plată. De exemplu (cazuri reale): fermă de capre - 2 ha lucernă, 5 ha păşune şi 50 capre - 7.574 euro PS; fermă apicolă cu 80 stupi - 4.000 euro PS; fermă care cultivă legume în câmp  pe 1 ha - 7.914 euro PS, precum şi ferme medii: fermă zootehnică şi de procesare a laptelui - 50.132 euro PS; fermă familială - patru familii care lucrează ca o asociaţie - 91.728 euro PS.

Ce se schimbă la investiţiile prin PNDR?

PNDR va fi modificat, cel mai probabil, în toamna anului 2016, aşa că noile reguli vor fi aplicate abia sesiunilor deschise de anul viitor. Tot pentru creşterea accesului la fonduri europene, MADR mai are în plan o serie de măsuri de simplificare şi debirocratizare a PNDR.

Pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole şi procesarea şi marketingul produselor (sM 4.1./4.1.a şi 4.2./ 4.2.a) se are în vedere eliminarea obligativităţii ca solicitantul să aducă documentele de la Registrul agricol - se va accesa doar baza date APIA. De asemenea, vor fi clarificate aspectele tehnice legate de înfiinţare/modernizare fermă/unitate.

Vor fi eliminate: condiţia de menţinere a dimensiunii economice pe întreaga perioadă de implementare şi monitorizare a proiectului, pentru a nu limita dezvoltarea exploataţiilor, restricţiile de accesare a unor măsuri combinate şi de procesare a fructelor doar la nivelul fermei. Va fi introdus un nou criteriu de selecţie aferent lanţurilor alimentare integrate „producţie agricolă primară-comercializare - pentru investiţii în unităţi de producţie vizând producţia de legume şi struguri de masă”, criteriu ce vizează stimularea comercializării pe lanţ a fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi va fi extins sprijinul acordat prin PNDR către mai multe categorii de cooperative agricole.

Simplificări pentru tinerii fermieri şi fermele mici

Pentru sM 6.1 - Tineri fermieri şi 6.2 - Ferme mici din PNDR 2020, va fi redusă perioada de monitorizare de la 5 la 3 ani. De asemenea, nu vor mai fi obligate să deţină suprafeţe agricole compacte şi vor fi eligibile şi ciupercăriile. În plus, va fi extinsă lista documentelor doveditoare pentru cursuri de instruire pentru dobândirea competenţelor profesionale, şi va fi acceptată, până la eliberarea documentului doveditor, adeverinţa care atestă urmarea cursului.

Tinerii vor putea fi angajaţi la ferma familiei, iar salariul va fi subvenţionat din fonduri UE

Cei mai mulţi fermieri lucrează într-o economie de tip informal şi nu au asigurări medicale. Ca să corecteze această realitate, Programul Cioloş vrea ca tinerii din categoria vulnerabilă 16 - 24 de ani (prioritate pentru politica de angajare la nivel UE) să poată fi angajaţi la ferma familiei (rude până la gradul IV) pentru fermele ce au proiecte PNDR, cu subvenţionarea salariului din Programul Operaţional Capital Uman (POCU).

În plus, ar putea fi emise bonuri valorice purtătoare de taxe şi asigurări sociale/medicale care pot fi achiziţionate de angajatori pentru plata lucrătorilor temporari/sezonieri.
Alte măsuri pentru schimbarea de generaţii în agricultură vizează informarea şi formarea profesională adaptată nevoilor fermierilor mici şi medii, dezvoltarea învăţământului tehnic agricol, precum şi Măsura 6.5 din PNDR 2020 - prin care micii fermieri care îşi transferă voluntar, pe termen lung, întreaga exploataţie către un alt fermier, primesc anual, timp de 5 ani la rând, 120% din suma anuală pe care ar fi primit-o ca subvenţie pe suprafaţă.

PNDR2_b

Din datele Guvernului reiese că fermele mici, sub 10 ha, reprezintă 97,7% din numărul total de ferme şi 39% din suprafaţa agricolă utilizată, în timp ce segmentul de ferme medii, între 10 şi 100 ha, care reprezintă coloana vertebrală a agriculturii europene, are o pondere de 1,8% ca număr şi 12,3% ca suprafaţă. Avem şi ferme foarte mari, însă acestea nu răspund nevoilor sociale. Paradoxal, în zonele cu cele mai mari ferme din România sunt şi zonele cu cele mai întinse pungi de sărăcie.

Pachetul de politici „Clasa de mijloc la sate”, lansat în martie 2016, în jud. Alba, are şapte măsuri şi cuprinde trei categorii de politici: de creştere - pentru micii agricultori/locuitori ai satelor prinşi în activităţi non-agricole de mici dimensiuni; de consolidare - pentru cei deja intraţi în clasa de mijloc; politici privind comunitatea - măsuri de dezvoltare a satului ca o comunitate activă, solidară şi cu acces la sănătate şi educaţie apropiat de standardele urbane.

Vizualizat: 4232 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Să vină banii! 541 milioane de euro pentru fermierii români!

Să vină banii! 541 milioane de euro pentru fermierii români!

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primește, din 28 aprilie 2016, ora 12.00, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții pentru cinci submăsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).

AFIR: Achiziţiile pentru proiectele de investiții finanțate prin PNDR se fac on-line OBLIGATORIU!

AFIR: Achiziţiile pentru proiectele de investiții finanțate prin PNDR se fac on-line OBLIGATORIU!

Vrei să închei un contract de achiziţii cu fonduri europene? AFIR ne reaminteşte că pentru Măsurile de finanțare private solicitanţii de fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală au obligativitatea derulării achizițiilor prin modulul on-line pentru adjudecarea contractelor de achiziții. 

IMPORTANT: S-a modificat Regulamentul de selecție a proiectelor finanțate prin PNDR 2020

IMPORTANT: S-a modificat Regulamentul de selecție a proiectelor finanțate prin PNDR 2020

S-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), anunţă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale printr-un comunicat.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

APROBATE ASTĂZI de Guvern: Fonduri suplimentare pentru fermieri!

04 decembrie 2024 - 15:56

În ședința Guvernului din 4 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii