Cea mai importantă măsură din PNDR, sM 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole, are alocate 760 de milioane de euro şi va fi lansată în luna septembrie, iar beneficiari vor fi doar fermierii care doresc să îşi facă capacităţi de depozitare şi procesare, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
"Când am făcut analiza nevoilor şi analiza SWOT, am constatat că deficitul balanţei comerciale se datorează, în primul rând, unei slabe capacităţi de depozitare şi procesare şi, atunci, foarte mulţi dintre fermieri, producători de materie primă - cereale boabe sau animale - preferă să vândă sub această formă, fără să avem valoare adăugată şi să importăm hrană procesată cu mare valoare adăugată. Singura modalitate prin care Ministerul Agriculturii poate interveni ca să schimbe această paradigmă este să sprijine consistent investiţiile în depozitare şi procesare. Şi facem acest lucru, alocând 760 de milioane de euro, pentru doi ani de zile, doar pentru depozitare şi procesare în ferme. Aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să îşi facă capacităţii de depozitare şi procesare", a explicat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută pe 25 august, la sediul MADR.
Oros a precizat că această submăsură a fost „splitată” (împărţită-n.red.) în opt componente, astfel încât „să fie impactate toate zonele din ţară şi toate domeniile de activitate”, începând de la legumicultură, unde avem 100 de milioane de euro doar pentru sere şi solarii, iar 50 de milioane de euro pentru depozitare şi procesarea legumelor. „Pentru zootehnie sunt 300 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro pentru zona montană, pentru producţia vegetală, pentru achiziţionarea de echipamente de irigaţii, dar şi pentru achiziţionarea de echipamente pentru tinerii fermieri”, a adăugat şeful MADR.
„Această măsură, pe care am alimentet-o consistent, se referă doar la capacităţi de depozitare şi procesare în fermă, ca să schimbăm această paradigmă legată de deficitul balanţei comerciale”, a subliniat Oros.
Separat, tot în septembrie va fi lansată submăsura sM 4.2 - Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, care are alocată o sumă de 140 de milioane de euro şi încă 10 milioane pentru sectorul pomicol.
„Aici, pe lângă producătorii primari pot să devină beneficiari şi alţi agenţi economici, care să facă depozite şi procesare, dar am dorit ca, în primul rând, producătorii primari să aibă acces la sume pentru depozitare şi procesare, pentru că altfel, tot timpul, ei fiind veriga cea mai slabă în acest lanţ valoric, acest lanţ trofic, cei care au depozitarea şi procesarea pun presiune pe preţurile pe care le oferă producţiei primare. Şi noi am dorit ca ei (producătorii - n.red.) să facă acest lucru”, a explicat Adrian Oros.