Condiţii obligatorii pentru fermierii care vor maxim 15.000 de euro pe proiect prin submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2020, deschisă de AFIR din 27 august 2021!
Suma disponibilă în actuala sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura 6.3 - Sprijin dezvoltarea fermelor mici este de 87 milioane euro, din care 26,1 milioane euro pentru zona montană.
Este obligatoriu ca solicitantul care doreşte să obţină finanţare prin submăsura 6.3 din PNDR să aibă o exploataţie agricolă a cărei dimensiune economică să fie cuprinsă între 4.000 - 11.999 de euro SO (valoare producţie standard) şi care să fie înregistrată cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, în Registrul Unic de Identificare - APIA şi/sau în Registrul Naţional al Exploataţiilor - ANSVSA, ANZ, sau la Primărie în Registrul agricol, fie în nume propriu (persoană fizică), fie sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3.
Solicitantul nu poate fi acţionar într-o altă microîntreprindere/ întreprindere mică agricolă care accesează/ a accesat submăsura 6.3.
În cadrul unei familii (soț/ soție), doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei aferentă accesării submăsurii 6.3 (PFA, II, IF, SRL).
Verificarea se face și în cazul soțului/ soției care au beneficiat de acest tip de sprijin pentru aceeași exploatație și care nu au finalizat Deciziile de finanţare din PNDR 2007 - 2013, aferente beneficiarilor măsurilor 141 - „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” sau 411-141.
Contractele care conferă dreptul de folosință asupra terenurilor agricole trebuie să fie încheiate în numele solicitantului şi să fie valabile la momentul depunerii cererii de finanţare. În ceea ce privește clădirile asupra cărora se intervine cu modernizări/ extinderi și a terenurilor pe care se vor realiza proiecte ce presupun lucrări de contrucții montaj, contractele care conferă dreptul de folosință vor fi încheiate pe o perioadă egală cu perioada de implementare și monitorizare a proiectelor.
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/societăţii.
Solicitantul nu va reduce dimensiunea economică prevazută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuţie a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate.
Pe întreaga durată de execuție și monitorizare a proiectului se va păstra sectorul dominant pentru care proiectul a fost selectat şi contractat.
Beneficiarii sM 6.3 NU pot depune proiecte pentru oricare dintre celelalte măsuri care privesc activități agricole (de exemplu: sM 4.1, sM 4.1a, sM 4.2, sM 4.2a) din cadrul PNDR aplicabil în perioada de tranziție 2021 și 2022, până la acordarea celei de-a doua tranșe de sprijin.
Este permisă accesarea submăsurii non-agricole 6.2/ 6.4 în același timp cu submăsura 6.3, dar prin Cereri de finanțare diferite.
O exploataţie agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014 - 2020 și Fonduri EURI 2021-2022, în sensul că exploataţia nu poate fi transferată între 2 sau mai mulţi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin această submăsură.
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de sumă forfetară, în două tranşe, astfel:
•75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanţare;
•25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri.
Sprijinul public nerambursabil este de 15.000 de euro şi se acordă în vederea dezvoltării şi modernizării exploataţiei agricole, a îmbunătăţirii performanţei generale a acesteia.
Acordarea sprijinului va fi proporţională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri.
Primul prag lunar de calitate este 60 de puncte, iar pragul minim de selecţie al proiectelor este de 15 puncte.
PRAGURILE DE CALITATE lunare pentru submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt:
60 de puncte (27 aug. – 26 sept.)
35 de puncte (27 sep. – 26 oct.)
15 puncte (27 oct. – 26 noi.)
Atenţie! Autoevaluarea greşită a proiectului vă poate duce la situaţia ăn care AFIR să vă declare proiectul neconform. Detalii AICI: Atenţie, fermieri! Greşeala care vă poate costa toţi banii!
(sursa: MADR, AFIR)