Gradele de rudenie între beneficiarii proiectelor finanţate cu fonduri europene prin PNDR sau consultanţii comuni vor fi elemente de verificare, şi nu de încadrare a acestor situaţii ca fiind condiţii artificiale, spune secretarul de stat în MADR Sorin Radu. Iată ce alte modificări va mai face Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), după ce a discutat cu consultanţii şi cu fermierii!
În termen de încadrare a acestor speţe sau situaţii, vrem să ne bazăm mai mult pe elemente obiective. Foarte multă lume a invocat că AFIR a constituit debite sau a reziliat contracte doar pentru că vorbeam de două proiecte ale unor fraţi sau rude sau pentru că ele erau învecinate sau pentru că aveau documentaţie identică. Vreau să-i asigur pe toţi beneficiarii că, în viitor, aceste elemente, cum ar fi gradele de rudenie sau documentaţii identice, consultanţi comuni, vor fi elemente de verificare. Ele pot funcţiona ca indicii, dar mergând în continuare cu verificările trebuie să găsim şi alte elemente de substanţă cu titlu obiectiv, precum fluxul de numerar sau utilităţi comune, de exemplu. Acestea sunt cu adevărat elemente de suspiciune şi de încadrare într-o astfel de tipologie. (...) Este foarte important şi vrem să-i asigurăm pe toţi beneficiari că aşa vom verifica şi vom aborda toată această problematică pe noua programare 2014-2020, a declarat secretarul de stat în MADR Sorin Radu, citat de Agerpres.
Acesta recunoaşte că pornind de la anumite cazuri mai evidente, probabil s-a făcut un exces de zel în unele cazuri din partea instituţiilor. Încercăm acum să eliminăm, într-un fel sau altul, excesele produse în stabilirea acelui set de verificări în proceduri din punct de vedere al interpretării de către personalul AFIR, să venim cu un mesaj clar către beneficiari, ce condiţii trebuie să îndeplinească, astfel încât proiectele să fie considerate în esenţă independente, a completat Sorin Radu.
Ce au propus consultanţii şi fermierii?
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că a iniţiat, la începutul lunii ferbuarie, consultări ample pe tema condiţiilor artificiale, precum şi a procedurilor interne de lucru ale AFIR. Primele consultări au avut loc pe 10 şi 11 februarie 2016, la sediul AFIR, unde participat reprezentanţi ai societăţilor de consultanţă şi reprezentanţi ai patronatelor şi organizaţiilor de fermieri (ACRAFE, AMCOR, LAPAR şi Pro Agro). Dezbaterile vor continua şi săptămâna aceasta cu alţi parteneri.
1. Condiţiile artificiale să fie depistate la depunerea proiectului
Potrivit AFIR, reprezentanţii asociaţiilor şi societăţilor de consultanţă au propus să se stabilească un set special de indicatori care să se analizeze la momentul depunerii şi evaluării Cererii de Finanţare, astfel încât să se depisteze existenţa condiţiilor artificiale înainte de momentul demarării implementării proiectului.
2. Indicatori clari ai condiţiilor artificiale, aplicaţi unitar de beneficiari, AFIR şi instituţiile de control
De asemenea, a reieşit necesitatea unei întâlniri cu reprezentaţii Comisiei Europene pentru clarificarea şi stabilirea unor indicatori clari, care să fie instrumentaţi şi aplicaţi în mod unitar de către beneficiari, AFIR şi instituţiile sau organismele de control de la nivel european şi naţional.
3. Două categorii de indicatori: cu relevanţă mică/medie şi cu relevanţă ridicată
În acest sens, beneficiarii ar vrea o clasificare clară a indicatorilor care semnalează cazuri potenţiale de condiţii artificiale în două categorii distincte: indicatori cu relevanţă mică/medie şi indicatori cu relevanţă ridicată, precum şi prevederi procedurale prin care să se stabilească faptul că nu poate exista suspiciunea de creare de condiţii artificiale dacă lipseşte cel puţin un indicator cu relevanţă ridicată.