Adama
AGRICOVER

Ce schimbări va face AFIR la condiţiile artificiale?

Publicat: 15 februarie 2016 - 21:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gradele de rudenie între beneficiarii proiectelor finanţate cu fonduri europene prin PNDR sau consultanţii comuni vor fi elemente de verificare, şi nu de încadrare a acestor situaţii ca fiind condiţii artificiale, spune secretarul de stat în MADR Sorin Radu. Iată ce alte modificări va mai face Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), după ce a discutat cu consultanţii şi cu fermierii!

În termen de încadrare a acestor speţe sau situaţii, vrem să ne bazăm mai mult pe elemente obiective. Foarte multă lume a invocat că AFIR a constituit debite sau a reziliat contracte doar pentru că vorbeam de două proiecte ale unor fraţi sau rude sau pentru că ele erau învecinate sau pentru că aveau documentaţie identică. Vreau să-i asigur pe toţi beneficiarii că, în viitor, aceste elemente, cum ar fi gradele de rudenie sau documentaţii identice, consultanţi comuni, vor fi elemente de verificare. Ele pot funcţiona ca indicii, dar mergând în continuare cu verificările trebuie să găsim şi alte elemente de substanţă cu titlu obiectiv, precum fluxul de numerar sau utilităţi comune, de exemplu. Acestea sunt cu adevărat elemente de suspiciune şi de încadrare într-o astfel de tipologie. (...) Este foarte important şi vrem să-i asigurăm pe toţi beneficiari că aşa vom verifica şi vom aborda toată această problematică pe noua programare 2014-2020, a declarat secretarul de stat în MADR Sorin Radu, citat de Agerpres.

Acesta recunoaşte că pornind de la anumite cazuri mai evidente, probabil s-a făcut un exces de zel în unele cazuri din partea instituţiilor. Încercăm acum să eliminăm, într-un fel sau altul, excesele produse în stabilirea acelui set de verificări în proceduri din punct de vedere al interpretării de către personalul AFIR, să venim cu un mesaj clar către beneficiari, ce condiţii trebuie să îndeplinească, astfel încât proiectele să fie considerate în esenţă independente, a completat Sorin Radu.

Ce au propus consultanţii şi fermierii?

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că a iniţiat, la începutul lunii ferbuarie, consultări ample pe tema condiţiilor artificiale, precum şi a procedurilor interne de lucru ale AFIR. Primele consultări au avut loc pe 10 şi 11 februarie 2016, la sediul AFIR, unde participat reprezentanţi ai societăţilor de consultanţă şi reprezentanţi ai patronatelor şi organizaţiilor de fermieri (ACRAFE, AMCOR, LAPAR şi Pro Agro). Dezbaterile vor continua şi săptămâna aceasta cu alţi parteneri.

1. Condiţiile artificiale să fie depistate la depunerea proiectului

Potrivit AFIR, reprezentanţii asociaţiilor şi societăţilor de consultanţă au propus să se stabilească un set special de indicatori care să se analizeze la momentul depunerii şi evaluării Cererii de Finanţare, astfel încât să se depisteze existenţa condiţiilor artificiale înainte de momentul demarării implementării proiectului.

2. Indicatori clari ai condiţiilor artificiale, aplicaţi unitar de beneficiari, AFIR şi instituţiile de control

De asemenea, a reieşit necesitatea unei întâlniri cu reprezentaţii Comisiei Europene pentru clarificarea şi stabilirea unor indicatori clari, care să fie instrumentaţi şi aplicaţi în mod unitar de către beneficiari, AFIR şi instituţiile sau organismele de control de la nivel european şi naţional.

3. Două categorii de indicatori: cu relevanţă mică/medie şi cu relevanţă ridicată

În acest sens, beneficiarii ar vrea o clasificare clară a indicatorilor care semnalează cazuri potenţiale de condiţii artificiale în două categorii distincte: indicatori cu relevanţă mică/medie şi indicatori cu relevanţă ridicată, precum şi prevederi procedurale prin care să se stabilească faptul că nu poate exista suspiciunea de creare de condiţii artificiale dacă lipseşte cel puţin un indicator cu relevanţă ridicată.

Vizualizat: 2439 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

„E noaptea minţii! E inadmisibil!” Ce spune un secretar de stat din MADR despre banii fermierilor?

„E noaptea minţii! E inadmisibil!” Ce spune un secretar de stat din MADR despre banii fermierilor?

Ministerul Agriculturii a primit mii de sesizări şi petiţii de la fermieri care au accesat bani europeni şi care se consideră nedreptăţiţi de condiţiile artificiale impuse de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)! Birocraţia a ajuns la un nivel aberant! O spune, cu exemple, chiar un secretar de stat în MADR.

Condițiile artificiale pun piedică banilor europeni! Ghidul AFIR e plin de aberații, spun consultanții!

Condițiile artificiale pun piedică banilor europeni! Ghidul AFIR e plin de aberații, spun consultanții!

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat la începutul lunii decembrie 2015 Ghidul de prevenire a neregulilor – crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020. Documentul ar musti de aberații, spun nemulțumiți consultanții. Dacă ar respecta acest Ghid, fermierilor români le-ar fi cam greu să mai ajungă la bani europeni.

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Pentru cei dintre dumneavoastră interesaţi de obţinerea fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează o dezbatere publică, până la data de 22 ianuarie 2016, privind îmbunătățirea și completarea Ghidului de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale.

PNDR 2020: Se modifică o parte din condiţii pentru investiţii în ferme şi tineri fermieri

PNDR 2020: Se modifică o parte din condiţii pentru investiţii în ferme şi tineri fermieri

Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 şi pentru proiectele PNDR 2020, iar arenda pe 10 ani va fi obligatorie doar pentru suprafeţele pe care se realizează construcţii. De asemenea, tinerii fermieri se pot instala în maxim 2 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, nu la APIA. Aceste modificări vor fi cuprinse în versiunile consolidate ale Ghidurilor solicitantului, pe care AFIR le va publica în 8 iulie 2015, odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR 2014-2020.

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), va publica pe site-ul propriu, până la sfârşitul lunii iulie 2015, un ghid orientativ privind crearea condiţiilor artificiale în accesarea fondurilor europene. Ghidul va veni în ajutorul solicitanţilor de fonduri nerambursabile, pentru a şti indicatorii în care se încadrează pe noul PNDR 2014 - 2020, a declarat David Eugen Popescu, directorul AFIR.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

Noi coeficienți calcul dimensiune ferme vegetale și zootehnice!

18 noiembrie 2024 - 18:00

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea actualizată a Listei coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), SOC 2020, care vor fi aplicați pentru a calcula dimensiunea economică a fermelor vegetale și zootehnice.

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

14 noiembrie 2024 - 23:47

Lucrările pentru primii 30 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan care vor fi reabilitați sunt în linie dreaptă, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

Ghidul solicitantului pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură

13 noiembrie 2024 - 18:18

A fost publicată versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Un nou ajutor pentru fermieri!

Un nou ajutor pentru fermieri!

13 noiembrie 2024 - 18:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii