Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), va publica pe site-ul propriu, până la sfârşitul lunii iulie 2015, un ghid orientativ privind crearea condiţiilor artificiale în accesarea fondurilor europene. Ghidul va veni în ajutorul solicitanţilor de fonduri nerambursabile, pentru a şti indicatorii în care se încadrează pe noul PNDR 2014 - 2020, a declarat David Eugen Popescu, directorul AFIR.
Popescu (AFIR): „Comisia Europeană România a refuzat categoric să emită o directivă, motivând că o situaţie de condiţii artificiale ţine în mare parte de context”
„Vrem să fie o orientare pentru beneficiari pentru a vedea dacă se încadrează în anumiţi indicatori şi pentru a nu avea probleme ulterioare. Ghidul este o iniţiativă a noastră, a AFIR. Vrem să vină în sprijinul fermierilor, deoarece Comisia Europeană a cerut să combatem aceste condiţii artificiale, mai ales că a şi făcut verificări excesive extensive (precizare AFIR -n.red.) în România privind condiţiile artificiale. România a cerut, alături de alte state, o normă emisă de Comisie sau un act legislativ, o directivă care să identifice aceste situaţii artificiale, însă Comisia a refuzat categoric să emită un astfel de document motivând că o situaţie de condiţii artificiale ţine în mare parte de context, de persoanele implicate etc. Pe de altă parte, Comisia a făcut un ghid pentru instituţiile care se ocupă de implementarea proiectelor, dar care este greoi pentru fermieri. Noi vrem să facem un ghid mai complex şi care să surprindă mult mai multe posibilităţi şi să depăşească aceste noţiuni abstracte ale CE", a detaliat Popescu, citat de Agerpres.
Ce consideră AFIR "condiţii artificiale"?
MADR a inclus o parte din situaţiile care sunt considerate condiţii artificiale într-un capitol distinct din Hotărârea de Guvern pentru aprobarea cadrului general de implementare a măsurilor finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020:
- dacă solicitantul şi/sau interpuşi ai acestuia depun în acelaşi timp, pe aceeaşi sub-măsură, mai multe proiecte ce formează împreună un flux de producţie/procesare unitar, proiectele sunt neeligibile. Solicitantul poate depune un alt proiect pentru o investiţie alăturată din acelaşi flux tehnologic numai după finalizarea primului proiect.
- de asemenea, solicitanţii ai căror asociaţi/acţionari majoritari au această calitate în mai multe întreprinderi nu pot solicita finanţare prin PNDR, în acelaşi timp, în cadrul aceleiaşi sub-măsuri, pentru acelaşi tip de investiţie. În acest caz, va fi eligibilă cererea de finanţare depusă de o singură întreprindere ce are acţionar majoritar comun cu alte întreprinderi.
Proiectul MADR precizează că în cazul în care se constată condiţii artificiale, în orice etapă a proiectului, beneficiarul va trebui să returneze banii primiţi.
Războiul condiţiilor artificiale a început anul trecut, când AFIR, în urma controalelor, a reziliat mai multe proiecte derulate prin PNDR 2007-2013, suspectate că ar fi creat condiţii artificiale ca să primească bani nerambursabili, iar beneficiarii au fost obligaţi să restituie fondurile europene primite.
Mai multe detalii despre condiţiile artificiale în accesarea fondurilor europene citiţi şi pe site-ul Fundaţiei Revistei Ferma www.fundatiaferma.ro, la secţiunea Proiecte în desfăşurare.