România a avut peste 15 miliarde de euro alocaţi de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013 pentu agricultură şi dezvoltare rurală. Plăţile s-au încheiat la finalul anului 2015. Ce sume au fost efectiv atrase din banii europeni şi cât s-a pierdut?
Dacă ne referim la Fondul European de GarantareAgricolă (FEGA), fonduri care au fost gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), alocarea s-a ridicat la circa 7,8 miliarde de euro, din care am reuşit să plătim, în final, un procent de 98%, însemnând 7,6 miliarde de euro, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Radu, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că diferenţa de 2% din alocarea FEGA este pierdută definitiv.
Dacă la plăţi directe am reuşit să cheltuim aproape toţi banii, la dezvoltare rurală pierderea este mai mare. Din perspectiva FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), aici am avut o alocare de 8,1 miliarde euro pe cei şapte ani, din care am reuşit să plătim, să ne închidem pe un procent de 88,5%. Acest procent rezultă după regularizarea avansului care a fost acordat în acea valoare de 561 de milioane de euro. Dacă socotim şi acest avans, procentul de absorbţie s-ar ridica la 95% din alocare. Concret, vorbim de 7,2 miliarde de euro plăţi efectiv pe PNDR 2007-2013, doar din fonduri europene. Aceşti bani reprezintă plăţi acordate pe proiectele de investiţii din cadrul PNDR, dar şi pe axa II care a fost gestionată de APIA, adică acele plăţi de agromediu, pentru bunăstarea animalelor şi pentru zonele montane defavorizate, a detaliat Sorin Radu.
Potrivit oficialului MADR, Regiunea 6 Nord-Vest s-a situat pe primul loc în clasamentul absorbţiei banilor europeni, cu plăţi de aproape un miliard de euro, mai exact 927 de milioane euro.
Ce sume a pierdut România pe PNDR 2007-2013?
Suntem la un procent de 11,5% sume dezangajate, adică la aproape un miliard de euro, iar la această sumă se adaugă acele corecţii sau reduceri aplicate de Comisia Europeană în funcţie de anumite constatări, de gradul lor de impact şi de gravitate, aşa cum au fost încadrate în regulamentele europene. Este vorba despre neregularităţi sau neconformităţi în aplicarea procedurilor sau a regulamentelor europene, însă acestea au fost constatate pe parcusul întregului program. Este vorba de o sumă de 600 de milioane de euro, însă nu au fost stabilite cu titlu cert toate aceste corecţii. Comisia Europeană nu a trimis o concluzie finală pentru toate aceste corecţii şi sperăm ca în final suma să fie mai mică. Deocamdată nu avem o sumă finală, ci un risc de 600 de milioane de euro. O parte din această sumă a fost stabilită cu titlu cert, iar o parte se va stabili în baza rapoartelor de audit care s-au desfăşurat şi se desfăşoară cu o anumită periodicitate. În prezent, avem undeva în jurul valorii de 400 - 450 de milioane de euro sume stabilite cu titlu cert, iar diferenţa rămâne să se concluzioneze, a explicat secretarul de stat în MADR, citat de Agerpres.