Suma returnată la bugetul Uniunii Europene din cauza corecţiilor financiare aplicate în perioada 2007 - 2014 României este de aproximativ 60 de milioane de euro, aceste corecţii fiind aplicate din cauza identificării de către Comisia Europeană a unor nereguli făcute de beneficiarii PNDR în implementarea proiectelor, afirmă directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, David Eugen Popescu.
„Suma returnată la bugetul Uniunii Europene din cauza corecţiilor financiare aplicate în perioada 2007 - 2014 României este de aproximativ 60 de milioane de euro, mai exact 57.518.280,42 euro, iar aceste corecţii au fost aplicate din cauza identificării de către Comisia Europeana a unor nereguli făcute de beneficiarii PNDR în implementarea proiectelor. Până în prezent, sumele reţinute nu depăşesc 1% din totalul plăţilor efectuate.
Este de aşteptat ca aceste sume să mai crească pe măsură ce vor fi derulate misiuni de control din partea Curţii de Conturi Europene (ECA) şi a DG AGRI (Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene) însă putem pleca de la ideea că orice sistem de control este perfectibil, aşa cum întotdeauna pot exista observaţii şi recomandări ale auditorilor.
Nu suntem singurul stat care primeşte corecţii financiare, de altfel nu ştiu dacă este vreun stat membru UE care să nu fi primit astfel de corecţii. Important este să înţelegem recomandările Comisiei Europene şi să luăm măsurile necesare, în timp util, astfel încât să păstrăm aceste corecţii în limite acceptabile", a declarat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, David Eugen Popescu, citat de Agerpres.
Popescu (AFIR): Sumele reţinute nu depăşesc 1% din totalul plăţilor efectuate
Cu toate acestea, sumele reţinute nu depăşesc 1% din totalul plăţilor efectuate, subliniază directorul general al AFIR.
„Este de aşteptat să fim obligaţi să dezangajăm o mică parte din fondurile acordate, însă cu siguranţă va fi într-o proporţie foarte mică, fără a avea un impact negativ asupra programului. Cu siguranţă această dezangajare nu va priva nici un beneficiar sau fermier de fondurile ce i se cuvin conform contractului sau deciziei de finanţare. Având în vedere solicitările de plată pe care le-am primit până în acest moment, este foarte clar că nu vom putea ajunge la o absorbţie de 100%, în ciuda faptului că 2014 a reprezentat un vârf de plată din ultimii ani pe segmentul de proiecte de investiţii: am decontat plăţi totale de 801,21 milioane de euro pentru investiţiile realizate de beneficiarii PNDR, spre deosebire de 2013 când am plătit 796,44 milioane de euro.
Conform estimărilor făcute ne aşteptăm la o dezangajare de mai puţin de 1% din totalul de aproximativ 7 miliarde de euro fonduri solicitate şi decontate de Comisia Europeană. Vreau însă să subliniez că nici un beneficiar sau fermier nu va avea de suferit în urma acestei dezangajări, fondurile contractate fiind decontate integral conform cererilor de plată care vor fi depuse pentru decontare”, a detaliat directorul general al AFIR.
88.581 de contracte şi decizii de finanţare încheiate de AFIR prin PNDR 2007-2013
Potrivit acestuia, de la demararea PNDR, în anul 2008, AFIR a primit şi verificat peste 149.307 cereri de finanţare conforme, prin care s-au solicitat fonduri în valoare de peste 18,4 miliarde de euro, în condiţiile în care suma alocată prin PNDR pentru întreaga perioadă numai pentru măsurile de investiţii a fost de 6,14 miliarde de euro. În aceste condiţii, în limita fondurilor disponibile, AFIR a încheiat până în prezent 88.581 de contracte şi decizii de finanţare.