Primele trei măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise în ultima săptămână din februarie sau la începutul lunii martie 2015, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, care negociază Programul la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene.
„De la începutul anului, noi am trimis oficial scrisori la Comisia Europeană prin care îi rugăm să grăbească evaluarea Programului (PNDR - n.red.) şi să închidă comentariile pe măsuri. Am avut o întâlnire finală în luna noiembrie din 2014, dar se pare că se tot redeschid discuţii pe comentarii, de formă, nu de fond, care întârzie procesul privind acordul pe măsuri. Acum am primit răspuns că până la sfârşitul lunii ianuarie o să ne trimită observaţiile finale şi un acord de principiu pentru trei măsuri, respectiv pentru investiţii în ferme, tineri fermieri şi sprijinul pe LEADER, iar cât de curând şi observaţiile finale pe toate măsurile din PNDR, astfel încât să închidem discuţiile pe întreg Programul şi să putem lansa toate măsurile de finanţare”, a precizat Turtoi, citat de Agerpres.
Ghidurile solicitantului vor fi publicate în luna februarie
„După obţinerea acordului de principiu trebuie să scoatem legislaţia naţională aferentă, respectiv o Hotărâre de Guvern similară cu HG 224 a Programului trecut, o ordonanţă privind fluxul financiar, precum OUG 74 pentru PNDR 2007-2013, trebuie constituit Comitetul de Monitorizare şi întrunirea acestuia pentru stabilirea criteriilor de selecţie şi a punctajelor pe criterii, emiterea ghidului solicitantului şi a procedurilor de lucru. Noi vom pune pe site actele normative cu detalii, criteriile de selecţie, explicarea principiilor de selecţie din program, inclusiv ghidurile şi studiile pentru potenţialul agricol şi de procesare elaborat la nivel naţional de Institutul de Economie Agrară şi de consultantul PNDR. Ulterior, vom deschide cele trei măsuri, cel mai probabil în ultima săptămână din februarie”, a detaliat secretarul de stat în MADR.
Toate proiectele din PNDR 2014-2020, mai puţin cele pe măsurile privind tinerii fermieri şi fermele mici, se vor depune online şi vor fi sesiuni continue pe parcursul unui an, cu rapoarte de selecţie lunare sau trimestriale, în funcţie de numărul proiectelor depuse.