Zilele trecute, Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală a organizat la Buzău o întâlnire cu fermierii din acest judeţ în cadrul căreia s-au prezentat două măsuri din noul PNDR 2014 – 2020. Este vorba despre infrastructura pentru irigaţii şi Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Scopul urmărit al aceste submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe. Beneficiarii sunt fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică, cuprinsă între 8.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard) pentru o perioadă de minimum 10 ani.
Sprijinul nerambursabil ce se va acorda pe o perioadă de cinci ani este de maxim 15.000 euro pentru o exploatație agricolă care se acordă în două tranșe astfel: – 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare şi 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Această submăsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este, practic, continuarea Măsurii 141 din vechiul PNDR şi va acorda sprijin nerambursabil pentru 61 de mii de ferme.
„La Ministerul Agriculturii am avut o serie de întâlniri cu grupurile de lucruri operaţionale în cadrul cărora am discutat măsurile din PNDR pentru că pe 22 mai a.c. este programată o şedinţă a comitetului de monitorizare, în care se vor aproba normele pentru elaborarea viitoarelor ghiduri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020", ne-a declarat Aurel Tănase, președintele Patronatului din ndustria de Conserve din Legume și Fructe, ROMCONSERV, director general OIPA, partener al evenimentului buzoian.