Bugetul Agriculturii pentru anul 2011, aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut, este de cca. 11,677 mld. lei. Acesta va fi finaţat de la bugetul de stat cu cca. 5,668 mld. lei, avans UE - 2,885 mld. lei, împrumut angajat de Ministerul Agriculturii de la Fondul Proprietatea (din care vor fi plătite subvenţiile pe hectar, urmând ca banii să fie returnaţi de UE) - 3,08 mld. lei şi venituri proprii - 43,915 mil. lei.
Cea mai mare parte din buget, de 2,539 mld. lei, o reprezintă suma alocată pentru prefinanţarea şi cofinanţarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondului European pentru Pescuit (FEP), fiind prevăzută atragerea de fonduri externe nerambursabile de aproape 5,965 mld. euro prin proiecte.
O sumă ceva mai mică decât anul trecut, de cca. 2,084 mld. lei, este prevăzută în bugetul din acest an pentru subvenţii, din care 2,078 mld. lei sunt destinaţi formelor de sprijin pentru producătorii agricoli, restul sumei fiind prevăzută pentru sprijinirea acţiunilor de ecologizare.
„La ora actuală ne mai rămân în contul datoriilor circa 100-120 de milioane de lei, care vor trebui plătiţi în 2011. În comparaţie cu 2010, când erau datorii de o jumătate de miliard de euro faţă de producători, astăzi suntem cu foarte puţini bani pe care trebuie să-i mai dăm şi o vom face în 2011”, a declarat ministrul Agriculturii la sfârşitul anului trecut, citat de Agerpres.
Sunt, de asemenea, mai mici decât anul trecut şi cheltuielile cu salariile pentru cele 7.566 de persoane angajate în instituţii publice din subordinea Ministerului Agriculturii, finanţate integral din bugetul de stat, acestea ridicându-se la 234,714 mil. lei, în timp ce cheltuielile de personal totalizează 299,708 mil. lei.
Totdată, din bugetul Ministerului Agriculturii va fi alocată suma de 28,900 mil. lei pentru finanţarea camerelor agricole ce urmează să fie înfiinţate în acest an.
„Mergem pe aceeaşi politică bugetară haotică, ce nu îmbracă proiecte şi măsuri de relansare a agriculturii, ci sume de subzistenţă pentru o producţie agricolă de supravieţuire"
Ştefan Niculae, preşedinte Federaţia Agrostar
„Sunt nemulţumiri care vor lua amploare după sfârşitul lunii ianuarie şi care se vor manifesta, probabil, mai puternic decât anul trecut"
Viorel Matei, preşedinte FNPAR