DECIZIE UE. Comisia Europeană a aprobat, pe 31 martie 2020, un buget de peste 18,6 milioane de euro pentru România, bani ce vor fi împărţiţi anul viitor între producătorii de fructe și legume şi cei din sectorul lactatelor.
Comisia Europeană a aprobat, pe 31 martie 2020, bugetul programului pentru distribuirea gratuită a fructelor şi produselor lactate către elevi în anul şcolar 2020/2021: 145 milioane de euro vor fi alocate pentru fructe şi legume şi alte 105 milioane de euro pentru produse lactate. Statele membre UE pot suplimenta aceste sume din bugetele naţionale. Bugetul pentru anul şcolar 2020/2021 include şi Marea Britanie.
România va primi din bugetul UE aproape 7,867 milioane de euro pentru fructe şi legume, plus 10,771 milioane de euro pentru a distribui gratuit elevilor produse lactate.
Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski a declarat că „în contextul actual, este cu atât mai important ca toţi copii din Uniunea Europeană să ştie şi să înţeleagă de unde vine hrana noastră”. Acesta a aprecizat că au fost luate măsuri care ţin cont de închiderea şcolilor în ţările din Europa, din cauza pandemiei de coronavirus, dar „este important să privim spre viitor”.
Potrivit datelor Comisiei, în anul şcolar 2018/2019, peste 20 de milioane de elevi din toată Uniunea Europeană au beneficiat de acest program, care a inclus şi programe educative. În jur de 155.000 de şcoli au participat la schema de sprijin cu peste 71 milioane kg fructe şi legume şi 167 milioane litri de lapte distribuiţi elevilor din Uniunea Europeană. Aceste măsuri au fost completate cu activităţi educaţionale, susţinute cu 192 milioane de euro din bugetul UE.
Implementarea programului în anul şcolar 2019/2020 este afectată de închiderea şcolilor din cauza pandemiei de COVID-19. Comisia Europeană a precizat că ţările UE pot invoca această criză ca motiv de „forţă majoră” şi pot plăti furnizorii produselor perisabile distribuite prin Program (fructe, legume, lapte și produse lactate). Produsele pot fi donate spitalelor, organizaţiilor caritabile şi băncilor de alimente, pentru a ajunge la persoane nevoiaşe.
Pentru anul şcolar 2019/2020, România a primit din partea UE aproape 6,867 milioane de euro pentru fructe şi legume, plus 11,301 milioane de euro pentru produse lactate.
Bugetul fiecărei ţări este stabilit de Comisia Europeană în funcţie de numărul de elevi care participă la program. Autorităţile naţionale pot transfera 20%-25% din bugetul alocat între cele două sectoare (legume-fructe şi lapte - n.red.).