Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui să aplice politici comune pentru ca România să aibă de câştigat la absorbţia fondurilor europene, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Carmen Arhip, director Fonduri Europene în cadrul BRD-Groupe Societe Generale.
Absorbţia fondurilor UE se situa, la 30 septembrie 2011, la un nivel de 3,7%, potrivit directorului Arhip.
„Să accesăm fonduri europene reprezintă o provocare, dar în acelaşi timp şi o oportunitate”
„Avem o absorbţie redusă de fonduri europene, de doar 3,7%. Dacă punem la socoteală facturile încă neachitate, procentajul poate ajunge la un 14%. Nu este uşor pentru nimeni. Dacă luăm experienţa SAPARD-ului, care a avut cam 1,5 miliarde euro fonduri accesate, rămân într-o etapă optimistă, în sensul că totul este posibil, adică să accesăm mai multe fonduri europene. Ce am învăţat din absorbţia SAPARD am aplicat în PNDR. Personal, cred că ar trebui să existe politici comune între Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii”, a spus directorul BRD.
Există riscul de a pierde fonduri UE în valoare de 1,9 miliarde euro
La jumătatea lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) a anunţat că îşi propune să crească de la 3,7% la 20% rata reală a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune până la finalul anului 2012.
Potrivit MAEur, există în acest moment riscul de dezangajare a unor fonduri europene în valoare de 1,9 miliarde de euro.
Conform datelor oficiale, la data de 30 septembrie a.c., rata reală a absorbţiei fondurilor europene, adică rambursările efective de la Comisia Europeană către România, era de 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în termeni nominali, iar creşterea până la 20% ar însemna un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului 2012.
sursa: Agerpres