Proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) au adus în economia României peste 4 miliarde de euro până la finele anului 2011, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
În ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), rezultatele de până în acest moment arată că finanţările europene au vizat în principal culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investiţii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finanţare, au ca scop dotarea cu maşini agricole.
Alte proiecte au avut în vedere investiţii în creşterea porcilor, păsărilor sau bovinelor, principalele achiziţii fiind direcţionate spre construcţia de clădiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte.
Şi agricultura ecologică are un trend ascendent în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii pentru acest tip de producţii. Astfel, APDRP finanţează peste 260 de proiecte de investiţii care sunt axate pe agricultură ecologică.
În ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123 împreună cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară (709 proiecte), procesarea produselor silvice atrăgând 135 de beneficiari.
În industria alimentară APDRP a contractat şi 39 de proiecte care vizează procesarea BIO a produselor agricole.
O situaţie la fel de bună se constată şi în ceea ce priveşte diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, au fost finanţate 2.157 de noi microîntreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenţi economici care să contribuie la dezvoltarea directă a economiei locale. Valoarea totală a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.
Alte proiecte au propus investiţii în turismul rural, înfiinţarea în zonele rurale de centre de informare turistică, prevăzute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate. De asemenea prin Măsura 322 sunt în investiţiile pentru renovarea şi dezvoltarea satelor. Alocarea acestei Măsuri a fost epuizată încă de la primele licitaţii de proiecte.
Aceste date statistice ale implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în România sunt actualizate până în acest moment, însă procesul de contractare de noi proiecte este în plină desfăşurare.
„Rezultatele de până acum arată contribuţia majoră pe care fondurile europene derulate de APDRP o au în economia rurală. Putem spune că se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural românesc. Cred că nu mai există vreo comună în care să nu fie o investiţie publică sau privată pe care să nu o sprijinim. Nu mai sunt mulţi bani disponibili, aşa că sfatul meu pentru toţi cei interesaţi este acela de a demara cât mai repede demersurile pentru alcătuirea proiectelor. În contextul unei concurenţe acerbe pentru obţinerea finanţării, APDRP va selecta doar cele mai bune şi viabile proiecte” a precizat Mihai Gavril Vădan, directorul general al Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
De la demararea PNDR şi până la această dată, au fost selectate spre finanţare 48.073 de proiecte în sumă de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.