Fermierii sunt aşteptaţi în perioada 15 mai -29 iunie 2012, la centrele APDRP pentru a-şi depune cererile de proiecte pe Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”.
Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziţie, având în vedere faptul că sectorul agricol şi economia rurală sunt expuse presiunii concurenţiale a pieţei unice.
Obiectivele specifice ale măsurii se referă la:
• Creşterea volumului producţiei destinate comercializării pentru ca fermele de semi-subzistenţă să devină viabile economic;
• Diversificarea producţiei în funcţie de cerinţele pieţei şi introducerea de noi produse.
Obiectivele operaţionale se referă la asigurarea sprijinirii veniturilor necesare în perioada
de restructurare a fermelor de semi-subzistenţă pentru o mai bună utilizare a resurselor umane şi a factorilor de producţie, prin: stimularea spiritului antreprenorial şi diversificarea activităţilor şi veniturilor.
Contribuţia publică aferentă Măsurii 141 este de: 476.077.390 Euro, din care 20% reprezintă contribuţia Guvernului României, iar 80% - contribuţia Uniunii Europene.
Camera agricolă din Vâlcea - singura din ţară care elaborează proiecte pentru Măsura 141 GRATUIT
„Prin această măsură, fermierii în vârsta de până la 62 de ani primesc un sprijin de 1.500 euro/an, timp de 5 ani, cu condiţia să desfăşoare activităţi agricole în cadrul unei exploataţii cu dimensiunea cuprinsă între 2 şi 8 Unităţi de Dimensiune Economică (UDE). Fonduri disponibile pentru Măsura 141, pentru această sesiune la nivel naţional sunt de 112.739.890 euro. În campania precedentă, cererea pentru întocmirea proiectelor pe această măsură a fost foarte mare. Pentru a face faţă tuturor solicitărilor venite din partea fermierilor, toţi specialiştii instituţiei vor lucra în această perioadă suplimentar", a spus directorul Camerei Agricole a judeţului Vâlcea, Marin Cernătescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Camera agricolă vâlceană este singura din ţară care elaborează cu titlu gratuit proiecte pentru Măsura 141 şi nu percepe taxe pentru consultanţă şi elaborare de proiecte.