„Este un buget care, din păcate, limitează câteva forme de sprijin financiar importante pentru anul acesta. În primul rând, sectorul vegetal avea dreptul, începând cu anul 2010, la un sprijin de 170 de euro pe hectar, însă Ministerul Agriculturii nu a putut să treacă pragul de 130 de euro pe hectar, deci am pierdut 40 de euro importanţi în lupta cu criza şi cu restul ajutoarelor acordate în UE.
În al doilea rand, în buget nu sunt prevăzute proiecte şi programe adevărate pentru agricultură, şi mă refer aici la proiecte de tip asociere, de tip consolidare a investiţiilor puternice în formele asociative, un buget care să ţină cont de investiţiile în irigaţii, fără de care nu se poate face agricultură serioasă şi performantă, şi nu în ultimul rând, este un buget care nu reglementează nici zona asigurărilor, a calamităţilor, în condiţiile în care au fost, aşa cum ştim, ani, precum 2009, în care nu s-a acordat nici un leu pentru despăgubirea culturilor calamitate.
Să nu uităm nici legea creditului agricol, o lege care nu are nici o legătură cu reglementările UE, pe care putem să o implementăm şi care este esenţială pentru atragerea fondurilor europene, care reprezintă cea mai consistentă parte din buget. În schimb, minţim în continuare poporul că uite ce buget mare avem, când, de fapt, acelea sunt fonduri europene.
Însă dacă ne uităm mai bine în urmă, vedem că din 10 miliarde de euro am atras doar 1,6 miliarde în ultimii patru ani, ceea ce este extrem de puţin pentru nevoile agriculturii din România. Din punctul ăsta de vedere, este un buget care nu o să rezolve situaţia agriculturii, nu este bazat pe proiecte de asociere a agricultorilor, de investiţii, de comasare şi punere în valoare a terenurilor nelucrate”, ne-a spus Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar.