Adama
AGRICOVER

Agrostar: “Agricultorul român plăteşte impozite şi taxe la stat”

Publicat: 21 august 2009 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Agricultorul român plăteşte impozite şi taxe la stat, precizează Federaţia Agrostar, în replică la declaraţia ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, prin care acesta solicita producătorilor agricoli "să plătească impozit, nu numai să ceară ajutoare".
"Agricultorul român, indiferent de forma de organizare (persoană fizică, persoană juridică, asociaţii, grupuri de producători, societăţi comerciale), plăteşte impozite şi taxe la stat: impozit pe terenul agricol, 2% impozit pe venitul agricol, impozit pe profit, impozitul forfetar, taxe şi impozite pentru societăţile comerciale, conform legislaţiei", se precizează într-un comunicat al Agrostar, semnat de preşedintele Federaţiei, Ştefan Niculae.

"Referitor la subvenţiile primite de către agricultori, acestea sunt supuse impozitării conform legislaţiei fiscale din România, comparativ cu cele din ţările Uniunii Europene care nu sunt impozitate. Agricultorul român pierde din totalul subvenţiei primite aproximativ 20%, pierdere rezultată din: a) 16% impozit; b) comision bancar pentru operaţiuni; c) inflaţia datorată cursului de 3,7 lei/euro la care se calculează suma acordată", se mai precizează în acelaşi document.

"Considerăm că nu plata impozitelor este problema bugetului de stat, ci evaziunea fiscală a intermediarilor şi samsarilor care batjocoresc munca agricultorului, evaziune care se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro anual, precum şi lipsa de voinţă politică în ceea ce priveşte luarea unor măsuri împotriva mafiei imobiliare, care a scos din circuitul agricol aproximativ 3 milioane de hectare de teren arabil nelucrat anual", se mai afirmă în comunicatul Agrostar.

Declaraţia ministrului Ilie Sârbu a fost făcută în contextul în care una dintre măsurile anticriză stabilite de coaliţia de guvernare la începutul acestei săptămâni şi care vizează creşterea veniturilor bugetare este extinderea bazei de impozitare în agricultură, prin extinderea producţiei agricole de piaţă.


Măsură anticriză: impozitarea producţiei agricole

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni, 17 august a.c., asupra unui plan de măsuri anticriză compus din 32 de măsuri, dintre care unele vor fi puse în aplicare chiar de la 1 septembrie a.c., menite să stimuleze şi să relanseze economia României.

Printre măsurile care privesc în mod direct sectorul agricol, cuprinse în categoria de măsuri pentru stimularea economiei, sunt dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, care să asigure îmbunătăţirea factorilor de mediu (amenajări hidrotehnice, ameliorarea solului) şi valorificarea potenţialului agricol şi care să fie prevăzut în proiectul de buget pe anul 2010, extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole, începând cu 1 ianuarie 2010, precum şi majorarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditului Rural şi îmbunătăţirea activităţii acestuia, orientată către investiţii în agricultură şi industria alimentară din mediul rural.

Vizualizat: 1811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii