Agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro în viitorul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a spus secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.
Declaraţia a fost făcută într-o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice. „În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, care este pe plus în 2013, inclusiv în luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine şi din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca şi în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu acelaşi succes”, a spus Botănoiu citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în noul PNDR s-au admis două direcţii distincte, una care mizează pe sprijinirea competitivităţii şi a fermelor mari, iar o alta vizează fermele mici, „pentru care credem noi că agricultura ecologică se potriveşte ca o mănuşă”. „Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui bun de preţ pe care îl avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem că agricultura ecologică, care ocupă în prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare în 2012 şi considerăm că este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrată. Acesta s-a dezvoltat şi datorită unei pieţe funcţionale la nivel european, chiar dacă este un produs de nişă. Eu nu cred că la nivel naţional produsele eco sunt scumpe, ele au un preţ rezonabil care reflectă cu adevărat munca celor care sunt în sector”, a explicat secretarul de stat în MADR.
Botănoiu a adăugat că produsele româneşti sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condiţiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puţine chimicale.