Lege în favoarea FERMIERULUI ROMÂN! 51% din mărfurile pe care le găsim pe rafturile magazinelor să provină din fermele noastre. Producătorii români cer să fie cei care domină spațiul pe rafturile marilor lanțuri de magazine.
Rafturile magazinelor sunt invadate de alimente aduse din import. În timp ce pentru aceste produse venite din spațiul intracomunitar nu s-ar pune taxe peste taxe, pentru marfa cumpărată de la producătorii români, retailerii aplică o listă întreagă de taxe. Taxă de raft, de manipulare, de listare, etc. Situația trebuie să se schimbe! Cer disperați producătorii români. Rafturile magazinelor trebuie umplute cu marfă românească și să dispară aceste taxe stabilite de retaileri și care umflă de 5-6 ori prețul produselor românești.
Reprezentanții retailerilor argumentează altfel prețul mare al produselor românești. Produsele provenite din spațiul intracomunitar ar fi mult mai ieftine decât cele din România și de aceea ajung cu un preț mai mic la raft. Mult mai ieftine și mult mai riscante dacă ne raportăm la ultimele declarații ale ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Pește cu viermi, untar care e făcut din ulei de palmier și nu are legătură cu untul, brânză din plastic, și așa mai departe.
În lanțul producător-comerciant cineva se îmbogățește nesimțit de mult, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România. Marfa, indiferent că vorbim despre lapte, legume, fructe, carne, pleacă de la producătorii români cu un preț derizoriu. 65 de bani litrul de lapte de vacă, un leu salata verde, etc. și pe rafturi nu găsești litrul de lapte sub 4 lei.
Salata verde pleacă de la noi la un leu, sub un leu, iar pe raft ajunge să coste și 5 lei. Retailerii fac profituri uriașe în timp ce producătorii abia pot supraviețui, spune fermierul Gheorghe Vlad, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR).
Fermierii români au susținut în ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 5 aprilie, că pot umple tot anul rafturile magazinelor cu lactate, carne, cartofi, varză, morcovi, iar pe timpul verii pot să asigure legumele și fructele de sezon.
Proiectul de lege care stabilește obligativitatea comercianților de a avea pe rafturi 51% produse românești este discutat din toamna anului trecut. Inițiatorul acestui proiect este deputatul Marin Anton, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
Această lege trebuie să pună producătorul român pe picior de egalitate cu supermarketurile, a spus Anton.
În Comisia de agricultură din Camera Deputaților nu s-a ajuns, deocamdată, la un numitor comun între producători și reprezentanții retailerilor astfel încât acest proiect să-și urmeze cursul.