Agricultorii din Mehedinţi s-au întâlnit, marţi, 25 noiembrie, cu reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Ei au solicitat autorităţilor să-i scutească de la plata impozitului pe venit pentru culturile calamitate.
Potrivit preşedintelui APA Mehedinţi, Cornel Stroescu, actualul mod de impozitare nu este corect, întrucât este calculat la suprafeţele şi efectivele de animale declarate şi nu la volumul de venituri obţinute. „Reprezentanţii fiscului ne-au informat că nu pot lua o decizie privind diminuarea sau anularea impozitului, întrucât numai printr-un act normativ se poate reglementa acest lucru. Noi am insistat să se ţină seama măcar de ordonanţa din 2013 care hotărăşte scutirea de la plată a impozitului pentru culturile calamitate şi animalele decimate de diferite boli, dar nu am găsit înţelegere”, a precizat Stroescu, potrivit Agerpres. Reprezentantul producătorilor din Mehedinţi a adăugat că în judeţul său, în anul agricol 2013-2014, au fost afectate de fenomenele meteorologice extreme aproximativ 20.000 hectare de culturi, dar DAJ a raportat autorităţilor centrale o suprafaţă agricolă compromisă de numai 4.000 hectare, lucru care îi va obliga pe mulţi agricultori să plătească impozite pe un venit pe care nu l-au avut. Acesta a precizat că va încerca să reglementeze situaţia printr-o vizită la Ministerul Agriculturii.
Impozitele se plătesc şi la primării
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) a anunţat recent că a încheiat protocoale cu primăriile din teritoriu prin care acestea din urmă pot încasa impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţi agricole ale populaţiei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al AJFP Mehedinţi, Ştefan Iriza, măsura a fost luată pentru a nu mai obliga contribuabilii să se deplaseze în municipiul Drobeta Turnu Severin pentru a-şi plăti impozitele. “Conform legii, entităţile fizice şi juridice care realizează venituri din activităţile agricole trebuiau să achite până la 27 octombrie 50% dintre debite. Se constată că peste 70% dintre aceştia nu au plătit invocând lipsa de timp şi distanţa mare din localitatea de domiciliu şi reşedinţa judeţului Mehedinţi”, a afirmat Iriza. Acesta a precizat că “în cazul în care fermierii nu-şi vor achita impozitul integral până la data de 15 decembrie li se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere. Cuantumul dobânzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere”.
Vezi aici Normele de venit stabilite pentru anul 2014!