VOCEA FERMIERULUI. Fermierul Nicolae Sitaru din Ialomița, președintele Asociației Producătorilor de Porumb, a declarat astăzi, în cadrul conferinței PRIA Agriculture, organizată live, că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă ca o consecință a interzicerii exportului extracomunitar de cereale. Sitaru a adăugat că fermierii români își vor pierde piețele, alții le vor lua locul și vor vinde în pierdere ani buni.
Chiar aseară premierul a atenționat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte știu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la știrea publicului că până-n momentul de față s-a intrat în rezervele de stat. Deci, până-n momentul de față noi știm că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situația în care să consumăm din rezervele de stat.
E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10.2 milioane de tone de grâu, la care dacă adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevandut, la sfârșitul anului 2019 România avea 11 miniloane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 miniloane de grâu a plecat în afară. S-au semanat pentru anul acesta anumite cantități și socoteala aceasta ar trebui să fie simpla și ar fi trebuit să știe foarte clar situația stocurilor din România.
România este total dependentă de piața externă, noi 60% din grâul pe care îl producem,îl exportăm. Practic, ieșim din niște piețe și ne vor ocupa alții locul. Miniștrii pleacă, fermierii rămân, iar noi, agricultorii, vom vinde în pierdere ani buni de acum incolo producțiile noastre.
Măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi cei care nu avem recolta bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează și zonele care nu au probleme cu seceta în România, că prețul grâului a scăzut instant, după măsura aceasta, cu 30 de euro pe tonă. Producem mai mult decat dublu față de ce consumăm.
Rezerva de stat în momentul acesta la grâu este, din câte știu eu de 300 și ceva de tone de grâu. Făina și grâul sunt subiecte sensibile pentru că de ele depinde prețul pâinii. De-a lungul timpului în România, grâul in primăvara anului 2004 a fost 1200 de lei tona și pâinea a continuat să se producă în România, iar in primăvara lui 2005 grâul a fost 160 lei tona, deci a fost de 7-8 ori mai mic decât un an și ceva inainte. Voiam sa spun cu acest lucru că prețul grâului este foarte volatil și se întâmplă să crească și să scadă, uneori producătorii câștigă, alteori pierd bani. Așa funcționează piața. Piața este cel mai nemilos arbitru și atunci, și fermierii și cei care stochează, au riscuri, își asumă pierderea, și dacă pierd, și dacă câștigă, își plătesc impozitele la stat, a spus fermierul din Ialomița.
Nicolae Sitaru a adăugat că sunt containere cu cereale vămuite și blocate în port pentru că sunt multe cantități de grâu deja plătite în România. Cum să-i interzici să-și ia grâul dacă e plătit din toamna trecută?!
El a mai spus că “sunt stocuri la fermieri pe care vor morile să le ia la prețuri mici.”
În timp ce fermierul Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri români, declara astăzi la conferința PRIA Agriculture că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă și că blocarea exportului îi va costa scump și ani buni pe agricultorii români, o altă organizație a fermierilor, Federația PRO AGRO a transmis, tot astăzi, un comunicat către AGROINFO în care spune că scăderea prețului la grâu este o dezinformare. VEZI AICI COMUNICATUL PRO AGRO!
Disputa dintre marii fermieri pe tema prețului la grâu și a interzicerii exportului și dintre două organizații importante din agricultură conturează dezbinarea dintre fermierii români, falia dintre ei crește în loc să fie uniți în aceste momente dificile.