Adama
AGRICOVER

FERMIER: MINIȘTRII PLEACĂ, FERMIERII RĂMÂN, IAR FERMIERII VOR VINDE ÎN PIERDERE ANI BUNI!

Publicat: 16 aprilie 2020 - 20:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI. Fermierul Nicolae Sitaru din Ialomița, președintele Asociației Producătorilor de Porumb, a declarat astăzi, în cadrul conferinței PRIA Agriculture, organizată live, că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă ca o consecință a interzicerii exportului extracomunitar de cereale. Sitaru a adăugat că fermierii români își vor pierde piețele, alții le vor lua locul și vor vinde în pierdere ani buni.

Chiar aseară premierul a atenționat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte știu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la știrea publicului că până-n momentul de față s-a intrat în rezervele de stat. Deci, până-n momentul de față noi știm că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situația în care să consumăm din rezervele de stat.

E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10.2 milioane de tone de grâu, la care dacă adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevandut, la sfârșitul anului 2019 România avea 11 miniloane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 miniloane de grâu a plecat în afară. S-au semanat pentru anul acesta anumite cantități și socoteala aceasta ar trebui să fie simpla și ar fi trebuit să știe foarte clar situația stocurilor din România.

România este total dependentă de piața externă, noi 60% din grâul pe care îl producem,îl exportăm. Practic, ieșim din niște piețe și ne vor ocupa alții locul. Miniștrii pleacă, fermierii rămân, iar noi, agricultorii, vom vinde în pierdere ani buni de acum incolo producțiile noastre.

Măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi cei care nu avem recolta bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează  și zonele care nu au probleme cu seceta în România, că prețul grâului a scăzut instant, după măsura aceasta, cu 30 de euro pe tonă. Producem mai mult decat dublu față de ce consumăm.

Rezerva de stat în momentul acesta la grâu este, din câte știu eu de 300 și ceva de tone de grâu. Făina și grâul sunt subiecte sensibile pentru că de ele depinde prețul pâinii. De-a lungul timpului în România, grâul in primăvara anului 2004 a fost 1200 de lei tona și pâinea a continuat să se producă în România, iar in primăvara lui 2005 grâul a fost 160 lei tona, deci a fost de 7-8 ori mai mic decât un an și ceva inainte. Voiam sa spun cu acest lucru că prețul grâului este foarte volatil și se întâmplă să crească și să scadă, uneori producătorii câștigă, alteori pierd bani. Așa funcționează piața. Piața este cel mai nemilos arbitru și atunci, și fermierii și cei care stochează, au riscuri, își asumă pierderea, și dacă pierd, și dacă câștigă, își plătesc impozitele la stat, a spus fermierul din Ialomița.

Nicolae Sitaru a adăugat că sunt containere cu cereale vămuite și blocate în port pentru că sunt multe cantități de grâu deja plătite în România. Cum să-i interzici să-și ia grâul dacă e plătit din toamna trecută?! 

El a mai spus că  “sunt stocuri la fermieri pe care vor morile să le ia la prețuri mici.”

În timp ce fermierul Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri români, declara astăzi la conferința PRIA Agriculture că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă și că blocarea exportului îi va costa scump și ani buni pe agricultorii români, o altă organizație a fermierilor, Federația PRO AGRO a transmis, tot astăzi, un comunicat către AGROINFO în care spune că scăderea prețului la grâu este o dezinformare. VEZI AICI COMUNICATUL PRO AGRO!

Disputa dintre marii fermieri pe tema prețului la grâu și a interzicerii exportului și dintre două organizații importante din agricultură conturează dezbinarea dintre fermierii români, falia dintre ei crește în loc să fie uniți în aceste momente dificile.

Vizualizat: 2805 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii