Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), s-a situat la o medie de 202 puncte în 2014, în scădere cu 3,7% comparativ cu 2013. Astfel, 2014 a fost al treilea an consecutiv de scădere a preţurilor mondiale la alimente, a anunţat FAO, în 8 ianuarie a.c..
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale şi zahăr. În decembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 188,6 puncte, în scădere cu 3,2 puncte, sau 1,7%, faţă de nivelul de 192,7 puncte înregistrat în noiembrie 2014.
Preţuri mai mici la cereale, lactate, ulei şi zahăr
Conform datelor publicate de FAO, citate de Agerpres, pentru ansamblul anului 2014, preţurile la patru din cele cinci produse din coşul analizat de FAO au scăzut până la sau în apropiere de cele mai scăzute niveluri din ultimii cinci ani.
Preţurile la cereale au scăzut cu 12,5% comparativ cu 2013, influenţate de prognozele referitoare la producţiile record şi stocurile abundente. Preţurile la produsele lactate au scăzut cu 7,7%, la ulei cu 6,2% iar la zahăr cu 3,8%.
Excepţia o constituie preţurile la carne, care în 2014 au atins un record de 199 de puncte, în creştere cu 8,1% comparativ cu 2013.