Adama
AGRICOVER

EXPORTUL de PORCI VII doar în TEORIE! DOAR 40% din FERME respectă condiţiile!

Publicat: 27 septembrie 2016 - 18:26
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CONDIȚII IMPUSE LA EXPORT. Comisia Europeană a anunțat pe 14 septembrie 2016 că România poate exporta porci vii în UE! În ce condiții vor putea fermierii români să exporte porci vii și ce ne impune Uniunea Europeană a explicat marți, 27 septembrie, dr. Radu Roatiș Chețan, președintele Agenției Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Principala condiţie care i s-a pus României pentru export este următoarea:  porcii să fie rezidenţi trei luni în ferma din care sunt exportaţi, iar timp de o  lună niciun alt porc să nu intre în fermă, până când se va face exportul.

Finalul şi capătul drumului nu este aici pentru că ceea ce urmează este notificarea la Oficiul Internaţional de Epizootii. Acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare. Strategia Autorităţii, pe viitor, este legată de faptul că suntem extrem de implicaţi în a stabili certificare de import-export cu o serie de ţări din lumea Orientului Mijlociu.

Am avut musafiri din Iordania, Quatar, Arabia Saudită, Kuweit şi în scurt timp lucrurile în ceea ce priveşte exportul României, inclusiv pe alte specii de animale, vor duce o balanţă pozitivă pentru ţara noastră. Suntem în plină procedură de lucru în ceea ce priveşte certificările şi aşezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. Deja în Iordania avem exportate peste un milion de capete de ovine, a declarat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

ansvsa-conferinta_b

De la dreapta la stânga. Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, dr. Radu Roatiș Chețan, președinte ANSVSA, Ioan Ladoși, președinte ACPCR și Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA. Conferință de presă ANSVSA 27 septembrie 2016.

Conform calendarului la nivel european, „România ar urma să fie declarată liberă de aceste restricţii în luna februarie, iar în luna mai s-ar publica rezoluţia la Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE). În acest moment, în state terţe exportăm porci vii în Georgia şi Albania, iar în momentul în care OIE ne va ridica şi ea aceste restricţii, avem contracte avansate pentru carne de porc cu Japonia şi Coreea de Sud”, a declarat Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA.

Producătorii vor să modifice condiţiile

Lucrurile nu sunt la fel de bine văzute de către reprezentanţii producători. Emil Dumitru, preşedintele Federației Pro Agro, a declarat că sectorul suin a trecut prin momente foarte grele şi în continuare aşteptăm măsuri din partea MADR concrete pentru a fi competitivi. Degeaba am investit foarte mult în ferme comerciale de îngrăşarea suinelor dacă n-am dezvoltat şi maternităţi suficiente în România şi suntem tributari din acest punct de vedere achiziţiei de purcel pentru îngrăşat din comerţul intracomunitar”.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a prezentat draftul deciziei Comisiei Europene. Ladoși spune că acest draft poate suferi modificări.

Din perspectiva noastră, această realizare este câştigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câştigat războiul. Există posibilitatea care se deschide pentru fermierii români, dar condiţiile din acest document doar 40% dintre fermele comerciale pot să le respecte. Iar pentru restul de 60% soluţia ar fi să-şi facă o nouă fermă în care să facă numai finisarea, să-şi transfere purceii la 25 kg şi să facă total separat. Ca atare, mai avem mult de lucru şi mai ales trebuie lămurite chestiuni tehnice.

Aceste condiţii sunt destul de dificil de respectat de o mare parte din fermele comerciale din România pentru că presupun ca fluxul de producţie a porcilor să fie total separat. Acele ferme cu flux continuu din România va fi foarte dificil să respecte asemenea condiţii. Dacă rămâne draftul aşa ar trebui regândite toate fermele, ceea ce este practic imposibil să se întâmple. Aceste condiţii vor fi bătute în cuie până în 2019, a explicat Ioan Ladoşi.

Vizualizat: 1929 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LIBER la EXPORT!

LIBER la EXPORT!

OPT ANI DE INTERDICȚIE. Fermierii români pot, în sfârșit, să exporte porci vii și produse din carne de porc! Țara noastră nici măcar nu era membră în Uniunea Europeană când i s-au impus restricții la export. UE a considerat că există pericolul de pestă porcină și ne-a pus eticheta. Interdicția s-a ridicat, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 28, 2016. Wednesday 19:03

se pare ca avem porci in tara,ia taiati la importuri si vor devnii rentabile si cele alor nostri fara sa faca export pe nimic,sa va puteti lauda ca a crescut economia smintitilor.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii