CONDIȚII IMPUSE LA EXPORT. Comisia Europeană a anunțat pe 14 septembrie 2016 că România poate exporta porci vii în UE! În ce condiții vor putea fermierii români să exporte porci vii și ce ne impune Uniunea Europeană a explicat marți, 27 septembrie, dr. Radu Roatiș Chețan, președintele Agenției Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Principala condiţie care i s-a pus României pentru export este următoarea: porcii să fie rezidenţi trei luni în ferma din care sunt exportaţi, iar timp de o lună niciun alt porc să nu intre în fermă, până când se va face exportul.
Finalul şi capătul drumului nu este aici pentru că ceea ce urmează este notificarea la Oficiul Internaţional de Epizootii. Acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare. Strategia Autorităţii, pe viitor, este legată de faptul că suntem extrem de implicaţi în a stabili certificare de import-export cu o serie de ţări din lumea Orientului Mijlociu.
Am avut musafiri din Iordania, Quatar, Arabia Saudită, Kuweit şi în scurt timp lucrurile în ceea ce priveşte exportul României, inclusiv pe alte specii de animale, vor duce o balanţă pozitivă pentru ţara noastră. Suntem în plină procedură de lucru în ceea ce priveşte certificările şi aşezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. Deja în Iordania avem exportate peste un milion de capete de ovine, a declarat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.
De la dreapta la stânga. Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, dr. Radu Roatiș Chețan, președinte ANSVSA, Ioan Ladoși, președinte ACPCR și Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA. Conferință de presă ANSVSA 27 septembrie 2016.
Conform calendarului la nivel european, „România ar urma să fie declarată liberă de aceste restricţii în luna februarie, iar în luna mai s-ar publica rezoluţia la Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE). În acest moment, în state terţe exportăm porci vii în Georgia şi Albania, iar în momentul în care OIE ne va ridica şi ea aceste restricţii, avem contracte avansate pentru carne de porc cu Japonia şi Coreea de Sud”, a declarat Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA.
Producătorii vor să modifice condiţiile
Lucrurile nu sunt la fel de bine văzute de către reprezentanţii producători. Emil Dumitru, preşedintele Federației Pro Agro, a declarat că „sectorul suin a trecut prin momente foarte grele şi în continuare aşteptăm măsuri din partea MADR concrete pentru a fi competitivi. Degeaba am investit foarte mult în ferme comerciale de îngrăşarea suinelor dacă n-am dezvoltat şi maternităţi suficiente în România şi suntem tributari din acest punct de vedere achiziţiei de purcel pentru îngrăşat din comerţul intracomunitar”.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a prezentat draftul deciziei Comisiei Europene. Ladoși spune că acest draft poate suferi modificări.
Din perspectiva noastră, această realizare este câştigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câştigat războiul. Există posibilitatea care se deschide pentru fermierii români, dar condiţiile din acest document doar 40% dintre fermele comerciale pot să le respecte. Iar pentru restul de 60% soluţia ar fi să-şi facă o nouă fermă în care să facă numai finisarea, să-şi transfere purceii la 25 kg şi să facă total separat. Ca atare, mai avem mult de lucru şi mai ales trebuie lămurite chestiuni tehnice.
Aceste condiţii sunt destul de dificil de respectat de o mare parte din fermele comerciale din România pentru că presupun ca fluxul de producţie a porcilor să fie total separat. Acele ferme cu flux continuu din România va fi foarte dificil să respecte asemenea condiţii. Dacă rămâne draftul aşa ar trebui regândite toate fermele, ceea ce este practic imposibil să se întâmple. Aceste condiţii vor fi bătute în cuie până în 2019, a explicat Ioan Ladoşi.