O delegație din Iordania, formată din trei medici veterinari și un operator economic, a sosit marți, 7 aprilie, în România. Echipa a avut, în prima zi, o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii și cu președintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu.
După întâlnirea oficială și câteva discuții pe tema exportului de animale vii, medicii veterinari din Iordania au vizitat o fermă de carantină din Mizil, județul Prahova. Aici vor fi aduși o parte din berbecuții pregătiți pentru exportul în țara arabă. Astăzi, delegația se află în Portul Constanța pentru o întâlnire cu autoritățile sanitar veterinare în scopul stabilirii detaliilor exportului.
Nicolae Cioranu, președintele Federației Oierilor Romovis, a pregătit 400 de berbecuți, cu o greutate între 45-50 kg, pentru vânzarea pe piața arabă. Deocamdată nu știm câte animale vom trimite și la ce prețuri se vor vinde. Avem răbdare, e bine că se mișcă lucrurile. Dumitru Andreșoi, cel mai mare oier din România, ne-a declarat, în urmă cu o săptămână, că are pe stoc 4.000 de berbecuți, marfă pe care o cumpără doar arabii.
Medicii veterinari arabi urmează să mai viziteze 4 ferme de carantină.Traseul și l-au ales singuri. Noi le-am pus la dispoziție datele despre ferme. Medicii noștri veterinari îi însoțesc și le oferă sprijin. Echipa din Iordania va rămâne în țara noastră până vineri când vom avea un protocol de încheiere a vizitei și vom discuta concluziile, spune Dumitru Băiculescu, președinte ANSVSA.
Din vară se va deschide pentru exportul de animale vii și o altă piață, Japonia. În urmă cu mai mult de o săptămână am primit și o delegație din Japonia. Oamenii au dorit să viziteze mai multe ferme, ovine, bovine, caprine, și au rămas plăcut impresionați, adaugă președintele ANSVSA.
Abia după încheierea vizitei medicilor iordanieni se va ști numărul animalelor vii care vor fi încărcate în vapoare pentru export.