O diferenţă mare de preţ a fost semnalată ieri (03.03.2022) între ofertele de grâu din Bulgaria şi grâul românesc. Această reacţie a traderilor a apărut ca urmare a zvonurile privind o posibilă limitare sau interzicere a exporturilor de grâu pentru a compensa lipsa de aprovizionare din Ucraina și Rusia.
Livrările din martie de grâu (11,5% proteină) din Bulgaria au fost tranzacţionate la 428 dolari/tonă, FOB Varna sau Burgas, iar la preţuri de până la 405 dolari/tonă au fost oferte doar pentru destinații intracomunitare. În acelaşi timp, grâul românesc (12,5% proteină) a fost tranzacţionat la 460-475 dolari/tonă, tot pentru încărcarea în martie.
În mod normal, prețurile grâului din cele două state au fost, în mare parte, la paritate. "În Bulgaria se discută despre o cotă de export sau o interdicție la export", a declarat o sursă comercială citată de AgriCensus, "acesta este motivul pentru care prețurile sunt atât de diferite".
De remarcat că, în ultima săptămână, au fost mai puţine oferte de grâu din Bulgaria iar ofertele românești s-au limitat la strictul necesar, deoarece traderii evită să ia poziții pe o piață atât de incertă.
În aceste zile este încă greu de estimat în ce măsură războiul din Ucraina va afecta oferta globală de grâu, dar este puțin probabil să apară o interdicție completă a exporturilor (de grâu) a statelor din regiunea Mării Negre. În mod normal nu ar trebui să existe probleme/interdicţii, cel puţin pentru schimburile intracomunitare.