HAITELE DE LUPI AR FI DAT ATACUL! Ciobanii prinși de furia zăpezilor pe Munții Cailor din Brașov au reușit să se salveze singuri, târziu în noapte. Cei trei oieri au alertat oamenii din sat care au deszăpezit drumurile cu lopețile. Turma de oi a fost salvată, dar au rămas 30 de vaci pradă lupilor din iadul alb de pe munte! Ce au făcut autoritățile în timpul în care oierii luptau cu nămeții? Declarație exclusivă de la Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov!
Trei ciobani, o turmă de 700 de oi și 100 de vaci au fost blocați, duminică pe munte, în zăpezi de peste un metru. Eugen Gonțea a apelat disperat la ajutorul AGROINFO pentru a mediatiza situația dramatică a oierilor surprinși de nămeți. Fermierul spunea, duminică seara, cu furie că autoritățile nu intervin, sunt nepăsătoare la disperarea ciobanilor blocați cu tot cu animale și nu vor să-i ajute să-și scape turma și vacile dintre zăpezi.
Apelul disperat al președintelui Federației Oierilor de Munte a fost preluat de la noi și de alte publicații. Cei trei oieri, printre care și nepotul lui Gonțea, Tiberiu Isaie Gonțea, spuneau că au telefonat de nenumărate ori la numărul de urgență de la ISU Brașov și că au cerut ajutorul, să se trimită echipaje care să-i ajute să coboare din munte și animalele.
Pe la ora 21.00 au reușit ei să coboare din munte singuri, s-au salvat singuri, și nepotul s-a dus cu 5-6 oameni din sat să deszăpezească, să scape și animalele dintre nămeți, ne-a declarat Eugen Gonțea, în exclusivitate.
Târziu în noapte, cei trei oieri au reușit să scoată din capcana zăpezilor și turma de oi și cireada de vaci. Necazul mare este că din cele 100 de vaci, 30 nu au mai fost de găsit. S-au pierdut în iadul alb, iar oierilor le este teamă că au căzut pradă lupilor flămânzi.
Au coborât ei de pe munte și acum avem 30 de vaci pe care nu le găsim. 30 de juninci s-au pierdut pe munte, prin zăpadă, numai să nu fi dat lupii peste ele, că e durere acolo cu haitele de lupi. Cei de la ISU nu știu dacă au mers pe munte, declară Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, în exclusivitate pentru AGROINFO.
În toată această poveste dramatică, autoritățile au fost acuzate de nepăsare și de lipsă de reacție la disperarea ciobanilor care se chinuiau singuri să-și scape animalele din ghearele iernii. AGROINFO a contactat ISU Brașov și a solicitat, așa cum este corect, și punctul de vedere al instituției asupra celor întâmplate. De ce nu au intervenit echipajele de salvatori?
A sunat un cioban la noi că a fost surprins de zăpadă cu oile în munte și nu poate să coboare. Într-un final, el a revenit și a spus că a reușit să coboare oile, doar că nu-și mai găsește aproximativ 30 de vaci. A mers de la noi un echipaj cu mașină de teren și șenilată. Din cauza vremii și a întunericului, aseară s-au întrerupt căutările. Nu se știa nici zona.
Cu echipajul nostru au fost și colegi de la Jandarmerie. Discutăm aici doar de căutarea animalelor, oamenii nu au fost în pericol, ciobanii erau deja jos cu turma de oi când a mers echipajul nostru. Echipajele nu trebuiau să caute niciun om, doar animalele. Ciobanii au ajuns singuri jos de pe munte și atunci au descoperit că le lipsesc vacile. Nu s-a pus problema de victime umane, doar de animale. În competența ISU intră și salvarea de animale. Cred că problema se punea cu salvarea animalelor, ei fiind oameni de munte sunt obișnuiți. Astăzi (luni n.r.), în principiu, va merge un echipaj să caute vacile, în funcție de ce se dispune la ședință, declară plutonierul major Luiza Dănilă, purtător de cuvânt ISU Brașov.