PRĂBUȘIREA UNUI IMPERIU DIN AGRICULTURĂ! Masacrul a început marți, 3 iulie 2018! 48.000 de porci uciși, câte 1.000 - 2.000 de porci pe zi. Lacăte pe fabrică și pe 30 de magazine. 500 de angajați, concediați aproape toți. 700 de tone de carne, aflate pe stoc, sechestrate pentru a fi incinerate. Marfa din cele 30 de magazine, incinerată.
Într-o singură zi, putem spune, s-a instalat coșmarul acolo unde s-a clădit în ani un imperiu în agricultură, cu ferme de creștere și îngrășare a porcilor, procesare și desfacere. Totul s-a prăbușit din secunda în care medicii veterinari au dat verdictul: virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a infestat fermele și abatorul. Vorbim despre CARNIPROD Tulcea, care a avut o cifră de afaceri, anul trecut, de aproape 19 milioane de euro.
Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de porci! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru!
Nicolae Ciuleac (în foto), director general și acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, exploatația comercială unde medicii veterinari au depistat virusul Pestei Porcine Africane (PPA), a acceptat să vorbească astăzi despre coșmarul prin care trece.
Ce se întâmplă cu angajații dumneavoastră?
Nicolae Ciuleac: Îi trimit la plimbare.
V-ați făcut un calcul, știți cât e paguba?
Nicolae Ciuleac: Paguba e uriașă și sunt și pagube colaterale. Avem 700 de tone de carne pe stoc. Tot merge la incinerare. Conform ultimelor date, tot!
Și marfa din magazine?
Nicolae Ciuleac: Tot. Când am spus tot, înseamnă tot. Magazinele sunt deja închise.
Practic, e la pământ afacerea pe care ați clădit-o în ani?
Nicolae Ciuleac: Nu sunt la pământ. Oamenii (angajații n.r.), da.
Ce veți face? Cum veți reclădi afacerea?
Nicolae Ciuleac: Una e zootehnia, alta e producția. Deci, sunt două puncte diferite. O să ne reorganizăm altfel. Asta e. Ce să facem? Voi face în continuare, dar asta e cu bătaie lungă. Fermele trebuie să stea mult timp, să nu se întâmple nimic acolo. Este o perioadă de carantină a fermei, după aceea va trebui noi să intervenim pentru o igienizare mai amplă, pentru că, sigur, nu se putea face întotdeauna așa cum trebuie, pentru că erau populate. Acum, dați-vă seama, că toate canalele de dejecție, și toate treburile astea, virusul ăsta trăiește (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) cam 263 de zile, cam atât rezistă. Nu sunt sigur, dar astea sunt informațiile mele. În perioada asta, fermele nu se pot repopula. Trebuie să pui porci-santinele. Deci, nu poți să pui o cantitate mare de porci. Pui un porc, doi, trei santinele și vezi dacă se întâmplă ceva într-o anumită perioadă, ca să verifici.
Exploatația comercială era asigurată?
Nicolae Ciuleac: Dacă cineva face asigurare pe porc înseamnă că niciun consumator nu-l mai poate plăti, pentru că asigurarea la porc este foarte costisitoare. O să primim despăgubiri, dar nu mă avantajează cu nimic despăgubirile că porc tot nu mai am. Nu avem acum o sumă finală cu care vom fi despăgubiți. Dacă pun și toate magazinele și marfa din 30 de locații de magazine, plus stocurile de carne, vai de mine! Plus cheltuielile colaterale pentru arderea porcilor, lemne și tot ce s-a făcut, oameni implicați. Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Eu nu vreau să văd și așa am visurile mele urâte. Nu vreau să văd nimic și nu vreau să mai știu nimic. Cât pot...mă rog...nu știu. Și eu am o limită de a suporta.
Veți disponibiliza toți angajații?
Nicolae Ciuleac: De la complexul zootehnic, da. Să nu zicem chiar toți, dar mare parte. Pe întreaga societate suntem 500 de angajați. La complexul zootehnic sunt 150 de angajați.
Păstrați angajații din fabrică și pe cei de la magazine?
Nicolae Ciuleac: Păi, rămân acum, o parte. Să nu credeți că porcul nostru, dacă l-am avut, nu costa bani. Și al nostru costa tot bani. Avem porcul cu 6,15 lei/kg în viu, la prețul de producție. Așa că, și la prețul pieței, dacă mă duc să cumpăr, tot așa mă costă. Numai că nu e de la mine, asta e tot. O să cumpăr din altă parte.
Înțeleg că fermele nu vor fi redeschise curând, că va dura mult. Dar partea de procesare? Când veți putea relua activitatea?
Nicolae Ciuleac: Când o să ia toată carnea de aici care există sub sechestru și sub sigiliu, o să începem o dezinfectare masivă și după aceea, după nu știu cât timp, avem fabrică și lucrăm. Acum, o să dureze asta, nu știu cât timp, dar vedem cât de repede se mișcă treaba. Mai ai și "noroc" din ăsta când nu merg toate bine...
Noi am ezitat să încheiem interviul cu formula uzuală, o zi bună, am încheiat discuția spunându-i lui Nicolae Ciuleac că ne pare rău pentru ceea ce i s-a întâmplat.
Inițial, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a comunicat oficial că este vorba despre uciderea a 44.580 de porci. Directorul general CARNIPROD ne-a spus că sunt mai mulți, 48.000 de porci.
Nicolae Ciuleac a ridicat această afacere în agricultură cu banii agonisiți în Austria, unde a fugit pe vremea lui Ceaușescu, în 1978. În 1993, s-a întors acasă, în România, și a înființat, alături de alți patru asociați, CARNIPROD, companie care a reușit să crească volumul afacerilor în fiecare an datorită calității excepționale a produselor. În 2002, când Nicolae Ciuleac, acționar majoritar, a preluat și funcția de director general, presa scria că în CARNIPROD au fost investite, pentru un grad tehnologic de nivel occidental, 14 milioane de euro, din care 3 milioane de euro accesate prin programul SAPARD.
Compania agricolă, cu o vechime de 25 de ani pe piață, deține, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, două ferme de porci în complexul zootehnic, fabrică și 30 de magazine în Constanța, București, Brăila, Tulcea și Galați. Afacerea a crescut constant, deviza companiei fiind să ofere consumatorilor tot ce e mai bun din carne, iar planul, extinderea pieței de desfacere în Italia, Spania și Anglia.
În acest moment, la CARNIPROD este Comisia de evaluare a pagubelor, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare Tulcea, ai Prefecturii Tulcea, ai Agenției Naționale pentru Zootehnie și un reprezentant al firmei. Prefectul județului Tulcea ne-a spus că în fiecare zi sunt sacrificați între 1.000 de porci și 2.000 de porci până vor fi uciși toți cei 48.000 de porci care populau fermele.
Comisia de evaluare face poze, documente pe tot ce se ucide, se incinerează și se va stabili suma pentru despăgubire în funcție de mai multe criterii. La porcine, despăgubirile se stabilesc în funcție de rasă, sex, în funcție de greutate, prețul pieței la carne și așa mai departe. Deci, Comisia stabilește un preț pentru fiecare lot în parte. Dosarul pentru despăgubiri vine în prima fază la noi, apoi se ocupă de el Direcția Sanitară Veterinară prin ANSVSA, a declarat Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea, în exclusivitate pentru AGROINFO.
Acest text aparține exclusiv AGROINFO. Preluarea lui se face doar cu acordul AGROINFO.
Sursa foto: site companie, adevărul.ro