FERMA PIGCOM TULCEA, A DOUA FERMĂ ROMÂNEASCĂ RASĂ DE PE PĂMÂNT! VOR FI UCIȘI 20.000 DE PORCI! Andrei Petre, directorul exploatației comerciale PIGCOM Tulcea, abia mai poate vorbi. Trăiesc cele mai groaznice momente, a mărturisit pentru AGROINFO. Andrei Petre este de 50 de ani în zootehnie și spune că nu a mai trăit un astfel de coșmar.
După coșmarul de la CARNIPROD Tulcea, a doua fermă, ca mărime, de creștere a porcilor din același județ, PIGCOM Tulcea din Satu Nou, comuna Mihai Bravu, va fi rasă de pe fața pământului, din cauza virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Nenorocirea s-a întins cu iuțeală și fermele românești, mari, prospere altădată, sunt distruse până la temelie.
Sunt 20.000 de porci care vor fi uciși aici! Autoritățile sanitare veterinare au luat deja această decizie radicală, a declarat, în exclusivitate pentru AGROINFO, directorul exploatației comerciale, Andrei Petre.
Suntem și noi în pericol. Mână criminală! Sabotori ai zootehniei românești. Sunt foarte supărat! Trăiesc cele mai groaznice momente. După 50 de ani de zootehnie să ajungi în situația să ucizi niște animale. Situația e sub control, animalele sunt sănătoase. Avem 20.000 de capete de porci.
Trăiesc niște momente groaznice, sunt o fire care nu-mi place să omor animalele. Mână criminală pentru că am biosecuritate foarte bine pusă la punct. Și atunci...așa suntem noi, românii. S-a luat decizia să se ucidă și animalele din ferma noastră, a declarat, marți seara, directorul PIGCOM SA, în exclusivitate pentru AGROINFO.
Compania PIGCOM SA, cu capital românesc, figurează în top 10 cele mai mari ferme de creștere a porcilor din România. Spre deosebire de CARNIPROD, care deținea și partea de procesare și comercializare, PIGCOM SA are doar ferme de creștere a porcilor și livrează lunat câteva mii de porci.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat marți seara, la Antena 3 că este o mare durere uciderea a zeci de mii de porci din fermele românești. Șeful de la Agricultură a aflat marți că o altă fermă mare din Tulcea este în pericol. AGROINFO a aflat aproape în același timp cu ministrul agriculturii despre ce fermă este vorba.
Virusul ar fi și în alt complex ( din Tulcea n.r.) care înseamnă 17.000 de capete. Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenței, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificați zilnic, a spus ministrul Petre Daea.
40 de familii au primit deja despăgubiri pentru animalele ucise de virusul PPA, a mai spus Daea. Pentru exploatațiile comerciale mari, unde despăgubirile sunt uriașe se vor da bani de la bugetul național și se așteaptă un ajutor financiar de la Uniunea Europeană.