În data de 15 Noiembrie 2011 a avut loc la Braşov Adunarea Generală a Patronatului Român al Cărnii de Porc având ca obiective, printre altele, modificarea Statutului privind structura de conducere a Patronatului şi stabilirea priorităţilor pentru perioada 2013–2020.
In urma alegerilor, noua conducere a Patronatului Roman al Carnii de Porc este urmatoarea:
Presedinte: Dl. Ioan Ladosi - PIC Romania (foto)
Vicepresedinte: Dl. Sorin Lupascu - Vegetal Trading
Vicepresedinte: Dl. Alexandru Jurconi – Smithfield Romania
Director Executiv: Dna. Tudor Stanca Alexandra - Birou Executiv, PRCP Bucuresti
Consiliul de Conducere: Dl. Tudor Neculoiu – Europig, Dl. Iosif Pazuric – Nutrientul Group, Dl. Catalin Lapuste – Belcrin Development, Dl. Adrian Balaban – Ferme Plus, Dl. Razvan Bleau – Avicola Costesti, Dl. Ioan Antoci – Suinprod Roman, Dl.George Scarlat – Fermsuin.
Obiectivele principale ale Patronatului Roman al Carnii de Porc sunt:
• continuarea negocierilor cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru asigurarea sumelor necesare platilor pentru bunastarea porcinelor in cursul anului 2012 si stabilirea unei strategii pentru perioada 2013-2020;
• mentinerea dialogului cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru asigurarea informatiilor necesare prezentarii raportului final asupra pestei porcine clasice Comisiei Europene in cursul lunii decembrie 2011; in urma acestui raport, Comisia ar putea accepta admiterea Romaniei la schimburile intracomunitare cu carne de porc;
• initierea schimbului de informatii cu ANSVSA in vederea demararii certificarii bilaterale pentru comertul cu carne si preparate cu carne de porc cu tarile non – UE;
• intarirea relatiilor institutionale ale PRCP atat pe plan intern (MADR, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Mediului si Padurilor, Agentiile de Plati, Asociatia Romana a Bancilor , Fondurile de Garantare Agricola) cat si pe plan extern (COPA -COGECA, grupurile consultative de experti ale Comisiei Europene, UECBV, CLITRAVI) avand ca obiectiv promovarea intereselor si punctelor de vedere ale producatorilor si procesatorilor de carne de porc romani in contextul noii politici agricole comune de dupa 2013;
• propunerea de masuri catre Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei si Internelor, MADR si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in vederea reducerii comertului nefiscalizat cu carne si produse din carne de porc si a eliminarii conditiilor neconcurentiale din piata carnii si a produselor din carne;
• intarirea relatiilor cu reprezentanti ai presei, ai organizatiilor neguvernamentale de consumatori si de protectie a mediului, in vederea promovarii bunelor principii de lucru ale membrilor PRCP si a respectului fata de consumator si mediul inconjurator;
• initierea discutiilor cu ceilalti participanti din lantul productiei, procesarii si comercializarii carnii de porc, in vederea reactivarii organizatiei interprofesionale “Carne de Porc”;
• initierea demersurilor, impreuna cu organizatia interprofesionala “Carne de Pasare” si cu celelate organizatii interprofesionale aflate in curs de constituire din sectorul productiei si procesarii carnii, in vederea formarii Federatiei Romane a Carnii.
Sursa: www.amosnews.ro