Adama
AGRICOVER

Evaziunea şi absorbţia fondurilor - principalii factori care influenţeaza agricultura

Publicat: 22 august 2011 - 12:35
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Evaziunea are o dimensiune surprinzătoare în domeniul agricol. Valoarea totală a evaziunii fiscale din agricultură și din industria de panificație se ridică la 2,5 miliarde euro anual, conform specialiștilor.

În acest sens s-a luat deja o măsură, care a fost bine primită de agricultori, aceea a taxării inverse la comerțul de cereale. „Anul trecut, vorbeam probabil de un nivel al evaziunii de cel puţin un miliard de euro. Anul acesta, probabil că valoarea va scădea cu cu 30%-50%, însă în niciun caz nu se va reduce la zero, cum cred unii”, a spus, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIR). Taxarea inversă elimină cota TVA din facturi în tranzacţiile dintre intermediar şi producător şi, respectiv, intermediar şi firma cumpărătoare, urmând să fie încasată ulterior.

Potrivit estimărilor acestuia, rezultă o sumă suplimentară, ce ar putea fi încasată de stat, de până la 120 de milioane de euro anual. Astfel, dacă evaziunea scade cu 50%, înseamnă că 500 de milioane de euro vor fi fiscalizate. Cota aplicată este TVA-ul, adică 24%, deci aproximativ 120 de milioane de euro în plus la buget. Dacă ne luăm după estimările mult mai optimiste ale lui Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, potrivit căruia taxarea inversă va îngropa definitiv evaziunea, ar rezulta un plus la buget de aproximativ 250 de milioane de euro pe an.

Morile ge grâu, contorizate
În domeniul panificaţiei, evaziunea ajunge la 60% din vânzări, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Cum anual în România se vinde pâine de aproximativ un miliard de euro, evaziunea ajunge la 600 de milioane de euro. O eventuală reducere cu 50% ar aduce la buget încă aproximativ 72 de milioane de euro pe an.

Sunt unele metode, însă, mai eficiente, pentru a stopa evaziunea în tranzacţiile cu cereale. „Oricât de bine ar funcţiona taxarea inversă, tot vor exista evazionişti. Sunt unii care produc 5.000 kg de grâu pe hectar şi declară 3.500 ca să plătească mai puţin la stat. În acest caz, soluţia ar fi - să se introducă contoare la mori, ca şi la fabricile de alcool. Atunci se va şti clar cât grâu intră, câtă făină iese, şi cantităţile vor putea fi taxate corect”, spune Dragoş Frumosu. În cazul industriei de panificaţie, soluţia este una singură: „atâta timp cât anumiţi producători sunt protejaţi de autorităţi, nu există nicio şansă pentru reducerea evaziunii. Depolitizarea instituţiilor de control este singura soluţie”, spune şi Aurel Popescu.

Absorbţia Fondurilor europene - sub potenţial
În ceea ce priveşte Strategia pentru 2012-2014, deși proiecțiile sunt realiste, țintele ar trebui stabilite ceva mai sus, spun specialiştii. Pe lângă combaterea evaziunii și estomparea efectelor negative create an de an de companii neperformante de stat (prin privatizare parțială sau totală), România are nevoie și de banii europeni, fonduri pe care le primim, şi care nu sunt de fapt împrumuturi.

„Dacă admitem că putem și trebuie să absorbim mai multe fonduri europene, nu înțeleg de ce avem această încremenire a veniturilor la sub 34%”, spune Daniel Dăianu. Se prognozează ca absorbția fondurilor europene să se dubleze de la 1,4% din PIB, anul acesta, până la 2,8% în 2014. O țintă deloc ambițioasă, în condițiile în care avem și proiecte mari, de infrastructură, deja aprobate și care urmează să fie demarcate.
sursa: capital.ro

Vizualizat: 2427 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără: Piaţa funciară a României nu va fi pusă la dispoziţia speculatorilor de terenuri

Tabără: Piaţa funciară a României nu va fi pusă la dispoziţia speculatorilor de terenuri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, adeclarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că „piaţa funciară a României nu va fi pusă la dispoziţia speculatorilor de terenuri”.

APIA: 2.250 de fermieri vor garanta cu subvenţia europeană creditele bancare

APIA: 2.250 de fermieri vor garanta cu subvenţia europeană creditele bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a eliberat fermierilor 2.250 de adeverinţe de acordare a creditării aferente plăţii unice pe suprafaţă pentru 2011.

Rompan: Preţul pâinii este dictat de regulile pieţei

Rompan: Preţul pâinii este dictat de regulile pieţei

Preţul pâinii nu ar trebui nici să scadă, nici să crească în perioada următoare, fiind dictat oricum de regulile pieţei, a declarat, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Aurel Popescu.

Banca Comercială Carpatica lansează creditul APIA SAPS

Banca Comercială Carpatica lansează creditul APIA SAPS

Banca Comercială Carpatica lansează creditul APIA SAPS, produsul având scopul de a sprijini clienţii persoane juridice care îndeplinesc prevederile convenţiei privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – SAPS,  Campania 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
AL HASAN
|
08. 23, 2011. Tuesday 10:43
POI DACA FACEM UN MIC CALCUL . PE LANGA CA ESTE O SUMA NESEMNEFICATIVA IN COMPARATIE CU TAXELE SI IMPOZITE CARE LE PLATIM SAU AMENZILE , ESTE UNU SINGUR RATACIT EURO PE CAP DE LOCUITOR . NU CUMVA VREM SA ANGAJAM BUGETARI CU SALARI TOTALE CARE DEPASESTE ACESTA SUMA ANUAL CA SA NU LE PIERDE STATU ? SI IN SCHIMB MAI PUNE IN ROL MAI MULTI CORUPTI IN SYSTEMU CARE NICI NU IL MAI POTI CONTROLA .? DOMNEZEU NU CREAZA O PIATRA ATATA DE GREA IN CAT SA NU O POATE EL REDICA . hai sa ne gandim un pic pozitiv . daca este sa se adauga un 10 centi implus la fiecare hictar agricol sigur nu simte nimeni si suma totala depaseste
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii