Fermierii români sunt disperați că nu au unde să livreze laptele, că prețul acestuia este o bătaie de joc. Cu toate acestea, fabricile cumpără doar 22% din producția internă de lapte, iar restul cantității folosită la procesare o importă din Polonia și Ungaria. Noua etichetarea ar trebui să descurajeze importurile. Consumatorii vor fi avertizați ce cumpără, ce conține laptele, din ce e făcută brânza sau untul.
Am stabilit măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum și a produselor lactate. Consumatorii vor fi informați, conform noilor etichete a cutiilor de lapte, dacă laptele pe care scrie ”produs natural românesc”, conţine în totalitate lapte ca materie primă. Dacă bagi înlocuitori lapte praf, nu mai poţi vorbi de produs natural şi asta va scrie pe ambalaj. Dacă are lapte din afară nu va mai scrie produs românesc. Acum, pe etichetele produselor este trecut doar producătorul, nu și țara de proveniență a materiei prime.
Datele Eurostat arată că doar 22 de procente din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale. Media europeană e de 92%. Concret, din cele 4,5 milioane de tone de lapte produse anual în România, doar 880.000 de tone ajung în fabricile din țară, restul fiind importat în special, din Polonia sau Ungaria.
În perioada imediat următoare vom stabili și sancţiunile aplicate celor care nu respectă legislaţia. Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat și urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, spune Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.