Adama
AGRICOVER

Eşti PFA impozitată în sistem real? Iată ce declaraţii trebuie să depui!

Publicat: 27 ianuarie 2016 - 15:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eşti PFA impozitată în sistem real? Iată ce declaraţii trebuie să depui, termenul limită până la care pot fi depuse şi cum ar trebui completate!

1. Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit anual

Declarația se depune la organul fiscal competent, astfel:

  • în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal;
  • în termen de 15 zile de la data începerii activității, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, venituri din activități agricole impuse în sistem real, venituri din silvicultură şi piscicultură şi care încep o activitate în cursul anului fiscal;
  • în termen de 15 zile de la data încheierii contractului între părți, odată cu înregistrarea acestuia la organul fiscal competent, în cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere, inclusiv;
  • pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul în curs, sau în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului dacă persoanele fizice încep să realizeze venituri în cursul anului după data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv;
  • în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, impuşi pe baza normelor de venit, şi care, în cursul anului fiscal, depăşesc numărul de 5 camere de închiriat;
  • până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, şi care au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;
  • până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declarația privind venitul realizat (declaratia 200) , în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior;

2. Declarația 200 privind veniturile realizate în România

Această declarație se referă la veniturile realizate în anul anterior și se depune de contribuabilii care sunt impuși în sistem real.
Termen de depunere:
‐ anual, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului;
‐ ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația anterioară, prin completarea unei declarații rectificative până la termenul prevăzut de lege, situație în care se va înscrie "X" în căsuța special prevăzută în formular în acest scop.

3. Declarația 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde contribuabilul îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.
Obligativitatea asigurarii în sistemul public de pensie se determină prin raportarea normei de venit anuale la cele 12 luni ale anului. Dacă rezultatul este mai mare decât baza minimă de calcul, respectiv 938 lei pe lună în 2015 (35% din 2.681 lei), este obligatorie plata contribuției.
Declarația se va depune:

  • în termen de 15 zile de la data înființării în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și norma de venit lunară este mai mare decât baza minimă de calcul (938 lei în 2016).
  • 1 februarie, pentru persoanele care au desfășurat activitate în anul anterior și norma de venit lunară pentru anul curent este mai mare decât baza minimă de calcul.

4. Declarația 601 de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale

Aceasta se depune pe suport de hârtie la adminstrația financiară în raza căreia contribuabilul își are domiciliul de către cei care în cursul anului ajung în situația în care nu mai este obligatorie plata contribuției la pensie.

5. Declarația 392/B – declarație informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile efectuate în anul…

Această declarație se completează electronic de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, este inferioară sumei de 65.000 de euro, respectiv inferioară sumei de 220.000 lei.
Formularul se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare.

Denise NIMIGEAN
jurist
denise@revista-ferma.ro

Declaraţiile se găsesc la adresa:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/toate_formularele_cu_explicatii/!ut/p/a0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOI9DD3MPIwsjLwsjENNDBydLfzMDd1CDN1NjfSDi_L1C7IdFQHpEYc5/#220

Vizualizat: 3504 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii