DIN NOU PREŞEDINTE! Reales cu o majoritate confortabilă pentru un nou mandat la cârma federaţiei ProAgro, tânărul fermier din Chiselet, judeţul Călăraşi, Emil Dumitru, vrea să schimbe paradigma asocierii din sectorul agricol.
În mare parte a şi reuşit. Speră, chiar este convins, că taxa de asociere va deschide drumul spre o reprezentare de calitate a fermierilor români la toate nivelurile dialogului. Atât european cât şi naţional! Azi, 09 iunie 2017, am văzut în adunarea generală Pro Agro o cu totul altfel de abordare a fenomenului asocierii. Liderul Pro Agro va susţine, împreună cu entităţile care formează această federaţie, „zootehnizarea României prin acordarea de sprijin financiar prioritar pentru viitoarea PAC”.
Dar şi va contribui la realizarea unei noi Politici Agricole Comune pentru fermierii români, „fără subvenţii pe date statistice”. Pentru a atinge aceste puncte, Emil Dumitru va veni în primul Consiliu Administrativ cu propuneri concrete pentru îmbunătăţirea managementului federaţiei. Printre primele măsuri anunţate este şi schimbarea actualului director executiv Pro Agro, Florentin Bercu care s-a scos practic singur din schemă prin hotărârea de a candida din postura de director executiv, a precizat proaspăt realesul preşedinte Pro Agro. Niciunul dintre participanţi nu a contestat această hotărâre.
Federaţia Naţională Pro Agro are în componenţă aproape fiecare felie din tortul virtual agricol. De la cultura mare, cum ar fi Asociaţia Fermierilor Români („a lui Rădulescu”) sau Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România, la sectorul creşterii animalelor prin Federaţia Crescătorilor de Bovine din România („a lui Frânc”), Federaţia Oierilor de Munte („a lui Gonţea”), Asociaţia Holstein.ro („a lui Nicuşor Şerban”), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România („a lui Ladoşi”), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (condusă de Mary Pană) şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România („a lui Ilie Van”) până la industria alimentară prin Asociaţia Română a Cărnii („a lui Timiş), ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România) sau Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc sau Apicultură – Asociaţia Crescătorilor de Albine. Viticultura e reprezentată prin Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (unde Emil Dumitru este director). Chiar şi liga organizaţiilor de udători face parte din Pro Agro, LUAIR („a lui Nica”). Am folosit numele celor care le conduc pentru că foarte mulţi fermieri le recunosc mult mai uşor aşa.
Emil Dumitru are de azi un nou mandat de 2 ani, dar a promis colegilor săi, în faţa presei, că acesta va fi şi ultimul. Eu sper să-şi găsească un loc la Bruxelles, prin Copa Cogeca sau chiar la CE, după acest mandat, dacă nu cumva va „dispărea” înspre acolo mult mai curând. Agroinfo îi urează succes în noul său mandat şi aşteptăm să-i lămurească şi de acum încolo, atât pe guvernanţi cât şi pe fermieri, că „politicile agricole sunt mult diferite de politicile agrare”. Preşedintele Pro Agro a susţinut că politicile agricole ar trebui să plece mai întâi de la ei, de la cei care trudesc în sectorul agro-industrial! Apoi a mulţumit participanţilor la adunarea generală pentru încrederea şi suţinerea pe care le-a reprimit!