CARNEA INFESTATĂ CU GRIPĂ AVIARĂ, RĂSPÂNDITĂ ÎN ȚARĂ. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reușit să recupereze și să distrugă doar 38 de kilograme de carne de curcan dintr-un import din Ungaria de peste 17.000 de kilograme de carne suspectată a fi infestată cu gripă aviară pentru că provenea din fermele de păsări aflate în zona de restricție. Miile de kilograme de carne infestată au fost răspândite în 26 de județe din România.
Comisia Europeană a alertat România la sfârșitul săptămânii trecute, pe 17 ianuarie, despre importurile din Ungaria de carne de pasăre infestată cu gripă aviară. Carne și produse din carne de pasăre provenită de la fermele de păsări din Ungaria unde sunt focare de gripă aviară a fost exportată în mai multe țări din Europa printre care și țara noastră. În România au ajuns 17.065 de kg de carne și organe de curcan care au fost răspândite în 26 de județe.
Din toată cantitatea de carne importată din Ungaria chiar de la fermele de păsări contaminate cu gripă aviară, ferme care sunt în zona de restricție, ANSVSA a recuperat și a distrus o cantitate "impresionantă", 38 de kilograme. Informațiile sunt furnizate chiar de ANSVSA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO. În ciuda faptului că nu a reușit să recupereze mai mult de 38 kg, ANSVSA spune că a acționat prompt:
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a acționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.
Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.
Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.
Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.
Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.
Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflată în lista de distribuție s-a finalizat.
Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.
Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislatiei naționale și europene. Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.
Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, susține ANSVSA.