Pește congelat și importat cu tot cu paraziți, organismele modificate genetic, pericolul rabiei sunt subiecte dezbătute de fermieri, marți, 12 mai, cu președintele ANSVSA. Iată cum s-au derulat discuțiile:
O temă mult disputată de liderii fermierilor a fost diagnosticul complex, care se pare că nu se mai face în exploataţii, acestea fiind nevoite să plătească medici străini pentru a avea un diagnostic corespunzător. Pentru a face faţă concurenţei produselor din alte state membre, controlul bolilor nonenzootice rămâne imperativ. Întrebarea retorică a dlui profesor Teuşdea”când ne vom apăra interesele economice ca ţară?” a reliefat situaţia actuală a comerţului cu animale şi produse de origine animal şi nonanimală.
Problema importurilor de peşte congelat (România asigură doar 18% din necesarul de consum) în care sunt prezenţi paraziţi a fost ridicată de preşedintele Organizaţiei Procesatorilor, Importatorilor şi Distribuitorilor de Peşte din România. Sunt necesare măsuri de control în acest domeniu. Necesitatea reevaluării gospodăriilor de subzistenţă şi trecerea lor la mici exploataţii susţinute prin Programul PNDR 2014-2020, a fost un alt subiect.
Preşedintele Dumitru Băiculescu a susţinut importanţa programului de vaccinare antirabică, realizat până în prezent doar în procent de 30%. Riscul apariţiei cazurilor de rabie este pe măsură şi trebuie găsite soluţii pentru reducerea acestui risc. Se pare că introducerea microcipării animalelor ca o condiţie pentru a fi vaccinate a dus la refuzul proprietarilor de a vaccina antirabic animalele şi la mărirea riscului de apariţie a turbării, boală după cum se cunoaşte fără tratament, care duce la o moarte groaznică, practic prin asfixie.
Organismele modificate genetic și stabilirea etichetării în conformitate cu cerinţele europene au fost subiecte atinse parţial. O situaţie discutată a fost cea de trecere a persoanelor fizice care depăşesc plafonul de subvenţionare de 5.000 de euro în cadrul categoriei de persoane juridice. Persoanele juridice nu mai beneficiază de acţiuni sanitare veterinare gratuite. De asemenea, preşedintele a subliniat necesitatea stabilirii unor tarife corecte pentru aceste acţiuni. Sursa Federația Pro Agro.