SĂLBĂTICIUNILE DISTRUG NOAPTE DE NOAPTE CULTURILE! Producțiile agricole istorice anunțate cu mândrie de ministrul agriculturii, Petre Daea, și de liderul PSD, Liviu Dragnea, le lasă un gust amar multor fermieri din multe județe. Agricultorii trăiesc un coșmar! Au pierdut tot ce au investit, au muncit pe brânci și acum se aleg cu praful de pe tarla. Sălbăticiunile le-au făcut ravagii în culturi. Mi-e și rușine să spun ce producție am, oftează un fermier din Olt care exploatează peste 1.000 ha.
Agricultorii din mai multe județe sunt disperați din pricina invaziei turmelor de mistreți. Animalele s-au înmulțit, în ultima perioadă, și noapte de noapte se înfruptă din lanurile de porumb, din parcelele cu cartofi. În Dâmbovița e prăpăd! Fermierii au ajuns să-și păzească noaptea culturile. Dar mistreții nu se mai sperie nici de zgomot sau foc.
Localnicii din comuna Măneşti, dar şi din Pucioasa, spun că lanurile în care au trudit atât de mult au fost distruse de sălbătăciuni. Știuleţii de porumb au fost mâncaţi până la cocean. Ţăranii nu mai ştiu ce să facă pentru a alunga animalele sălbatice, pentru că nici zgomotul şi focul pe timp de noapte nu mai dau roade.
Am încercat să păzim culturile pe timp de noapte, dar râtanii nu se mai sperie nici de zgomot, nici de foc. Nu ştim ce să mai facem. Au ajuns să coboare noapte de noapte să se hrănească. Au distrus şi culturile de cartofi şi de grâu. Ne atacă mereu. Ne e frică să mai intrăm în lan să nu ne întâlnim cu ei. Vecinul meu a avut cartofi şi i-a distrus. Porcii vin de pe dealuri şi îi vedem chiar şi pe stradă uneori, spune Elena Toma, din Măneşti.
E dezastru. Am investit bani mulţi în arat, ierbicidat şi acum nu ştiu ce vom mai recolta la toamă. Aproape jumătate din recoltă e afectată. Ar trebui să se organizeze partide de vânătoare să îi mai rărească. Nu putem să facem de pază în lanul de porumb, pentru că mai avem şi serviciu, spune un alt localnic, Tudor Gheorghe.
În localitatea Poboru, din Olt, este aceeași disperare. Mistreții dau năvală și fac ravagii. Pe lângă pagubele provocate de mistreți, agricultorii au de furcă și cu cerbii lopătari. Marin Rizescu, director executiv al cooperativei Oltenia Cereal Nord, ai cărei membri lucrează circa 30.000 ha spune că sălbăticiunile le-au înjumătățit producțiile.
Mi-e și rușine să spun ce producții am realizat din cauza lopătarilor, sunt 200-300 de lopătari care au distrus culturile sătenilor din Poboru. La florea soarelui am obținut circa o tonă la hectar, iar la grâu 3 tone la hectar, în loc de 5,6 tone cât era normal, spune Rizescu. Fermierul exploatează peste 1.000 ha de teren agricol.
Turme mari de mistreți fac ravagii și în Gorj, Bihor, Maramureș.
Necazul este că fermierii rămân cu pierderile provocate de sălbăticiuni pentru că nu există o legislație clară care să prevadă despăgubiri în astfel de situații. Mulți fermieri fac apel la vânători să mai rărească sălbăticiunile care le fac viața amară.
Surse: Mediafax, Adevărul, Infomateca