Cursa cu obstacole pentru plata avansului parcursă de angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a încheiat! Urmează a doua piatră de încercare pentru APIA: plata despăgubirilor pentru secetă. Modulul pentru procesarea dosarelor nu este activat!
Sistemul informatic instalat de cuplul SIVECO-Teamnet are încorporat și un modul pentru dosarele de secetă. Angajații APIA din toată țara, ocupați până peste cap cu autorizarea la plată a avansului pe suprafață, nu au mai avut timp să probeze și acest modul. În ultima săptămână toți angajații APIA din țară au fost concentrați pe modulul pentru plata avansului pe suprafață. Funcționarii s-au străduit din răsputeri să-l determine să funcționeze. Modulul s-a încăpățânat să rămână blocat și a fost cât pe ce să nu fie virat niciun leu în avans fermierilor români.
Nimeni nu s-a mai gândit la modulul pentru secetă, așa că acest modul, în acest moment, nu este activat! Susțin surse din APIA București.
Fermierii români au termen până miercuri, 2 decembrie, să-și depună dosarele pentru despăgubiri. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate de APIA în județele din Moldova, unde seceta a făcut ravagii. De exemplu, la Botoșani, până la 30 noiembrie, au fost primite 7.000 de cereri pentru despăgubiri. Dosarele fermierilor au fost acceptate chiar dacă aceștia au atestate de producători emise după intrării în vigoare a Ordonanței 45/2015 care stabilește criteriile și condițiile de acordare a acestor despăgubiri.
În alte județe, fermierii ar fi fost refuzați tocmai din pricina acestui atestat de producător trecut pe lista documentelor obligatorii pentru compensarea pierderilor suferite de pe urma secetei care a distrus culturile în perioada aprilie-septembrie 2015.
Ministerul Agriculturii le-a promis fermierilor români că le va plăti și banii de secetă până la sfârșitul anului 2015. Sunt pregătite 640 de milioane de lei, iar Comisia Europeană a fost de acord ca România să facă plata. După experiența cruntă cu modulul pentru avans, s-ar putea ca angajații APIA să proceseze manual cererile pentru secetă ca să nu mai riște întârzieri.
Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) a fost achziționat la o licitație din 2013, iar acordul-cadru a fost încheiat pentru doi ani. Anul acesta, în vară, Guvernul Ponta a fost de acord să achite cuplului SIVECO-Teamnet pentru acest soft nu mai puțin de 28 de milioane de euro. Sistemul informatic folosit în perioada 2007-2013 nu ar mai fi corespuns și era nevoie de un soft performant.
Citește aici cum s-a cumpărat un soft care a pus piedici la plata avansului pe suprafață!
Agricultorii români sunt despăgubiți cu o sumă pe hectar în funcție de cultură și de statutul juridic. Concret, persoanele juridice vor încasa dublul sumei la care au dreptul persoanele fizice. În categoria persoanelor fizice sunt incluse și întreprinderile individuale, întreprinderile familiale sau persoanele fizice autorizate.
Aici aveți toate culturile pentru care primiți despăgubiri și sumele aferente!