OFICIAL! Printr-o Hotărâre adoptată în ședința Guvernului din 5 iulie 2018 a fost reglementată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, prin completarea Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009.
Decizia a fost luată ca urmare a evoluției agresive a pestei porcine africane în țara noastră, care poate cauza pagube economice însemnate crescătorilor de porcine, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, anunță un comunicat al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), transmis pentru AGROINFO.
Se urmărește controlul eficient al evoluției bolii, prevenirea răspândirii virusului, lichidarea rapidă a focarelor, pentru limitarea pierderilor.
Dintre modificările cuprinse în actul normativ, menționăm:
- în condițiile în care există cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, în cadrul măsurilor aplicate pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, aceste animale să fie identificate și înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare și ucidere sau ucidere preventivă, pentru asigurarea trasabilității și pentru acordarea despăgubirilor;
- definirea uciderii preventive ca metodă excepțională, aplicabilă în cazul lichidării rapide a focarelor de pestă porcină africană;
- exceptarea de la termenul de notificare de maxim 48 de ore pentru proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv;
- stabilirea documentelor care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv, în vederea acordării de despăgubiri.
Instituțiile publice responsabile cu implementarea măsurilor cuprinse în acest act normativ sunt: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. Dr. G.K. Constantinescu", Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în limita prevederilor bugetare aprobate acestei instituţii, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.