OFICIAL. Decizia interzicerii cerealelor la exportul extracomunitar este radicală, dar a fost luată pentru asigurarea hranei populației din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, sâmbătă, la Constanța. Șeful de la Agricultură anunță însă că lista produselor agroalimentare interzise la export poate fi modificată.
Pentru noi este foarte important să ne asigurăm că populația din România are suficientă hrană până la noua recoltă. De aceea am luat această decizie care, sigur, este radicală, dar ne referim doar la exporturi, nu la comerțul intracomunitar. Au fost și sincope, cu siguranță, le-am depășit.
Avem acest instrument, ordonanța militară, și putem, de câte ori este nevoie, să modificăm, vom modifica, probabil, și anexa legată de interdicția unor produse alimentare, unele le vom introduce, altele le vom scoate din această anexă, în funcție de cum evoluează situația stocurilor pentru că țelul nostru este să ne asigurăm că în România vor fi suficiente alimente. Repet, pe toată perioada crizei, a declarat sâmbătă, 11 aprilie, ministrul agriculturii, Adrian Oros, aflat în vizită de lucru în județul Constanța.
Potrivit Ordonanței militare 8, în vigoare din 10 aprilie 2020, sunt interzise la export următoarele produse agroalimentare:
1.grâu și meslin - cod tarifar 1001
2.orz - cod tarifar 1003
3.ovăz - cod tarifar 1004
4.porumb - cod tarifar 1005
5.orez - cod tarifar 1006
6.făină de grâu sau de meslin - cod tarifar 1101
7.boabe de soia, chiar sfărâmate - cod tarifar 1201
8.semințe de floarea soarelui, chiar sfărâmate - cod tarifar 1206
9.ulei de semințe de floarea soarelui, de șofrănaș sau de semințe de bumbac și fracțiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic - cod tarifar 1512
10.zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă - cod tarifar 1701
11.produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao, ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare - cod tarifar 1905
12.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia - cod tarifar 2304
13.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la pozițiile 2304 sau 2305 - cod tarifar 2306.
Imediat după intrarea în vigoare a Ordonanței militare 8, Ministerul Agriculturii a venit cu clarificări prin care a subliniat că lista de mai sus se referă la exportul extracomunitar, comerțul intracomunitar cu aceste produse agroalimentare fiind, în continuare, permis. Transportul produselor agroalimentare de pe lista inclusă în Anexa 2 a Ordonanței militare 8, lista pe care o aveți mai sus, din România într-o altă țară UE se face în baza unei declarații pe propria răspundere pe care trebuie să o completeze partenerul comercial din statul membru UE în care sunt transportate produsele, document care atestă că acestea sunt folosite pentru consumul intern.