OFICIAL MADR! Este nevoie de bani pentru combaterea pestei porcine africane, plata despăgubirilor, etc., așa că Ministerul Agriculturii a decis să transfere o sumă importantă din fondurile europene care sunt destinate fermierilor pentru măsurile de dezvoltare rurală.
La nivelul PNDR mai avem un disponibil de 759 milioane de euro care încă nu a fost lansat, restul banilor fiind deja cheltuiţi, plătiţi efectiv, fie sunt deja în curs de contractare sau fac deja obiectul unor sesiuni deja lansate şi proiectele sunt în evaluare. O parte din banii disponibili provin din măsura de gestionare a riscurilor, M17, iar aici există o propunere ca jumătate din sumă, din cei 85 de milioane de euro alocaţi, practic 42,5 milioane de euro, să facă obiectul realocării către două submăsuri noi care vizează prevenirea şi combaterea pestei porcine africane (PPA). Prin cele două măsuri noi introduse măsura 5 şi 7, prima cu alte două submăsuri, vrem să intervenim în rezolvarea atât pe termen scurt, dar şi pe termen mediu, a problemelor ridicate de PPA, a subliniat Camelia Iliescu, director MADR, în cadrul evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference".
Ea a precizat că, prin măsura 5, în prima fază se doreşte achiziţionarea de dezinfectoare şi echipamente de dezinfecţie, dar şi dotarea cu laboratoare care să testeze rapid probele în cazul PPA, iar prin măsura 7 achiziţionarea de incineratoare pentru neutralizarea cadavrelor.
Practic vrem să mărim viteza de reacţie în cazul acestei boli cu răspândire rapidă, dar vizăm şi refacerea potenţialului agricol afectat prin intermediul celei de-a doua submăsuri 5 şi anume: acei fermieri afectaţi de PPA să poată să îşi achiziţioneze animalele de reproducţie, fie pe partea de suine sau dacă vor să se replofileze să îsi ia alte animale. De asemenea, prin măsura 7.4 adresată autorităţilor publice locale vom susţine acele incineratoare sau anumite facilităţi prin care să fie neutralizate cadavrele, a mai adăugat directorul MADR.
Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.647 de porci afectați de boală.