Adama
AGRICOVER

De ce fermierii cu PFA și întreprinderi individuale primesc despăgubiri mai mici pentru secetă?

Publicat: 09 noiembrie 2015 - 16:40
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) au fost asaltate de fermieri nemulțumiți. Agricultorii spun că sunt nedreptățiți pentru că suma cu care sunt despăgubiți pe hectarul afectat de secetă este jumătate din suma acordată persoanelor juridice, adică societăților comerciale și asociațiilor. Iată de unde a pornit această diferențiere!

Șefii APIA din teritoriu au întrebat  într-o videoconferință conducerea din București de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice și de ce nu li se plătesc despăgubiri pe hectar la fel de mari cum li se plătesc persoanelor juridice?

Legiuitorul a avut în vedere anumite aspecte, așa ni s-a răspuns. Suntem obligați să aplicăm prevederile Ordonanței de Urgență 45/2015 care reglementează cum se acordă aceste despăgubiri pentru secetă. În actul normativ sunt delimitate două categorii: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale și persoane juridice și forme asociative cu personalitate juridică.  La noi a telefonat până și o primărie din județ nemulțumită tocmai de aceste diferențe de sume. Înțelegem necazurile fermierilor, dar legiuitorul este cel care a hotărât, spune Marius Stroescu, șeful APIA Argeș.

Înainte de stabilirea criteriilor din acest act normativ, vorbim despre OUG 45/2015, la Ministerul Agriculturii au fost câteva întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale fermierilor. Se pare că aceste diferențe de sume au fost convenite cu liderii acestor asociații. Mulți dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale cred că li s-a făcut o mare nedreptate și susțin că au același regim juridic cu societățile comerciale și că plătesc și TVA.

Cu riscul de a-i dezamăgi, în lege nu e deloc așa.  Persoana fizică autorizată , PFA, nu are personalitate juridică, chiar dacă este înregistrată la Registrul Comerțului. Nu dobândește această personalitate prin înregistrare. Un fermier persoană fizică autorizată este obligat să plătească TVA doar dacă veniturile realizate într-un an depășesc plafonul de 220.000 de lei (art.153 din Codul fiscal).

Ce înseamnă întreprindere individuală? Întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică. Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului. (Ordonanța de Urgență 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale)

Deci, nici PFA și nici întreprinderea individuală nu au personalitate juridică, din acest motiv sunt trecute în actul normativ  în categoria persoanelor fizice.

Firește,  în momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel împărțirea astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiază persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu întreprindere individuală exploatează și 400-500 ha. Nu e același lucru cu o gopodărie țărănească în care sunt lucrate 4-5 ha. 

S-ar părea că atunci când s-au stabilit sumele pe hectar și s-a decis ca persoanele juridice să primească dublu s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică, societăți comerciale, și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale.  Un PFA ar avea doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sistemul de pensii CAS

Pe lângă aceste obligații, societățile comerciale mai trebuie să achite impozit pe dividende, accize pentru produsele accizabile, taxe pentru eliberarea avizelor, autorizațiilor, impozitul pe profit, etc.

Lista cu despăgubirile acordate pentru fiecare cultură!

Porumb boabe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 280 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 560 lei/ha.
Floarea soarelui
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 285 lei/ha.
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 570 lei/ha.
Soia
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 335 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 670  lei/ha.
Cartof
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.130 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.260  lei/ha.
Sfeclă de zahăr
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 600 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 1.200 lei/ha.
Legume de câmp
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.490 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.980 lei/ha.
Plante de nutreț
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 222,5 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 445  lei/ha.
Pășune
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 50 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 100  lei/ha.
Fânețe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 75 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 150  lei/ha.

Vizualizat: 7153 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Fermier timis
|
11. 10, 2015. Tuesday 18:08

Orice PFA sau II plateste norma de venit (16% impozit si 5,5 % sanatate) aceasta norma de venit este o taxa fixa / ha stabilita anual, pe care fermierii o platesc indiferent ca au fost sau nu afectati de seceta. Cum sa mentionati taxele pentru avize si autorizatii ca fiiind alte obligatii in cazul societatilor comerciale, de parca pentru PFA-uri sau II-uri obtinerea acestora ar fi gtatuita, nu domnilor si noi platim taxe. Deci nu cred ca este corecta aceasta lege in care societatile comerciale primesc iarasi mai multi bani decat restul.

3.
AdminLS
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:44
Comentariu editorial

mulțumim frumos pentru precizare. cu drag vă așteptăm comentariile.

2.
consultant
|
11. 10, 2015. Tuesday 10:22

PFA, II si IF care realizeaza venituri din agricultura nu mai sunt impozitate in sistem real adica pe baza datelor din contabilitate ,aplicandu - se astfel impozitul de 16% si 5,5 % pe venitul net ci pe norma de venit. Va rog cititi Codul fiscal.
Revoltator mi se pare o alta conditie , aceea privind data eliberarii atestatului de producator inainte de aparitia OUG 45.

1.
costache
|
11. 09, 2015. Monday 17:18

p.f.a-urile platesc dari la stat de 21% iar srl-eurile platesc 2 % aici a fost guvernarea ponta speram sa se fi linistit treburile care ne-au furat cat a fost guvernarea ponta. vreau sa cer scuze cu privire la forma mea de scrieere. multumesc pentru intelegere.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii