Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) au fost asaltate de fermieri nemulțumiți. Agricultorii spun că sunt nedreptățiți pentru că suma cu care sunt despăgubiți pe hectarul afectat de secetă este jumătate din suma acordată persoanelor juridice, adică societăților comerciale și asociațiilor. Iată de unde a pornit această diferențiere!
Șefii APIA din teritoriu au întrebat într-o videoconferință conducerea din București de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice și de ce nu li se plătesc despăgubiri pe hectar la fel de mari cum li se plătesc persoanelor juridice?
Legiuitorul a avut în vedere anumite aspecte, așa ni s-a răspuns. Suntem obligați să aplicăm prevederile Ordonanței de Urgență 45/2015 care reglementează cum se acordă aceste despăgubiri pentru secetă. În actul normativ sunt delimitate două categorii: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale și persoane juridice și forme asociative cu personalitate juridică. La noi a telefonat până și o primărie din județ nemulțumită tocmai de aceste diferențe de sume. Înțelegem necazurile fermierilor, dar legiuitorul este cel care a hotărât, spune Marius Stroescu, șeful APIA Argeș.
Înainte de stabilirea criteriilor din acest act normativ, vorbim despre OUG 45/2015, la Ministerul Agriculturii au fost câteva întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale fermierilor. Se pare că aceste diferențe de sume au fost convenite cu liderii acestor asociații. Mulți dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale cred că li s-a făcut o mare nedreptate și susțin că au același regim juridic cu societățile comerciale și că plătesc și TVA.
Cu riscul de a-i dezamăgi, în lege nu e deloc așa. Persoana fizică autorizată , PFA, nu are personalitate juridică, chiar dacă este înregistrată la Registrul Comerțului. Nu dobândește această personalitate prin înregistrare. Un fermier persoană fizică autorizată este obligat să plătească TVA doar dacă veniturile realizate într-un an depășesc plafonul de 220.000 de lei (art.153 din Codul fiscal).
Ce înseamnă întreprindere individuală? Întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică. Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului. (Ordonanța de Urgență 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale)
Deci, nici PFA și nici întreprinderea individuală nu au personalitate juridică, din acest motiv sunt trecute în actul normativ în categoria persoanelor fizice.
Firește, în momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel împărțirea astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiază persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu întreprindere individuală exploatează și 400-500 ha. Nu e același lucru cu o gopodărie țărănească în care sunt lucrate 4-5 ha.
S-ar părea că atunci când s-au stabilit sumele pe hectar și s-a decis ca persoanele juridice să primească dublu s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică, societăți comerciale, și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale. Un PFA ar avea doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sistemul de pensii CAS.
Pe lângă aceste obligații, societățile comerciale mai trebuie să achite impozit pe dividende, accize pentru produsele accizabile, taxe pentru eliberarea avizelor, autorizațiilor, impozitul pe profit, etc.
Lista cu despăgubirile acordate pentru fiecare cultură!
Porumb boabe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 280 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 560 lei/ha.
Floarea soarelui
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 285 lei/ha.
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 570 lei/ha.
Soia
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 335 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 670 lei/ha.
Cartof
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.130 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.260 lei/ha.
Sfeclă de zahăr
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 600 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 1.200 lei/ha.
Legume de câmp
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 1.490 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 2.980 lei/ha.
Plante de nutreț
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 222,5 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 445 lei/ha.
Pășune
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 50 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 100 lei/ha.
Fânețe
Persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale – 75 lei/ha;
Persoane juridice precum și forme asociative cu sau fără personalitate juridică – 150 lei/ha.