RAPORT OFICIAL! Comisia Europeană estimează în Raportul despre agricultură pentru anii 2019 și 2020, Summer 2019, că producția de cereale din Uniunea Europeană va crește, în ciuda condițiilor meteorologice, secetă în unele țări, furtuni și ploi abundente, în altele. De asemenea, se așteaptă ca suprafața cultivată cu cereale în UE să ajungă la 56 milioane de hectare. Deci, o redresare față de anul precedent.
Potrivit Raportului Comisiei Europene, seceta din întreaga UE a afectat semnificativ producția de cereale în 2018/2019, care a scăzut la un nivel din urmă cu 6 ani. Ca rezultat, prețurile UE au atins punctul culminant în timpul verii, dar apoi s-au stabilizat și au scăzut în cele din urmă la începutul anului 2019, datorită disponibilității globale bune.
Exporturile UE s-au confruntat cu concurența fiecărei țări exportatoare. Grâul din regiunea Mării Negre a rămas foarte competitiv până în primul trimestru al anului 2019, când disponibilitatea scăzută în regiune a permis exportatorilor din UE să-și recâștige cota de piață.
Prețurile la furaje au rămas relativ scăzute până în 2018/2019, parțial din cauza faptului că porumbul a fost deosebit de competitiv până în prezent, ceea ce a dus la importuri considerabile în UE de porumb din Brazilia și Ucraina. UE continuă să fie primul importator de porumb din lume. Ca urmare a importurilor mai mari, exporturile nete de cereale din UE ating doar 2 milioane de tone.
În 2019/2020, zona de însămânțare a cerealelor se așteaptă să se redreseze de la nivelul scăzut al anului de comercializare precedent la 56 milioane ha (ceea ce reprezintă + 3%, porumb + 6%), similar cu media ultimilor 5 ani. Producția de cereale în UE este de așteptat să fie de 311 milioane de tone (2% peste media).
Câștigurile de producție pentru grâul din UE sunt destul de bune, deși în primăvară unele țări au fost afectate de secetă, Danemarca și Polonia, sau au fost lovite de furtuni și ploi abundente, cum este cazul României, dar și al Franței. Producția de grâu în UE ar trebui să ajungă la 142 de milioane de tone (recuperare de 11% față de anul de comercializare precedent).
Producția de orz ar trebui să ajungă la 60 de milioane de tone cu o perspectivă pozitivă în țările producătoare majore. Cu toate acestea, producția de orz de iarnă din Spania va fi scăzută, împiedicată de condiții uscate. Producția de porumb este estimată la 69 milioane tone (+ 0,5% pe an).
Suprafața cultivată cu grâu dur scade, dar producția beneficiază de precipitațiile de peste medie, ceea ce ar putea conduce la volum de 8,5 milioane tone. Suprafața cultivată cu secară crește cu 13% după un minim de 4 ani.
Se preconizează că utilizarea furajelor va rămâne stabilă în comparație cu 2010/2019 (având în vedere evoluția așteptată a producției zootehnice). Datorită livrărilor mai mari, comerțul cu cereale ar trebui să revină în următorul an de comercializare la 17 milioane de tone.