TRECEM ȘI PESTE FOCUL ĂSTA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că a fost noaptea în județul Tulcea, unde în exploatația comercială CARNIPROD sunt uciși zeci de mii de porci. Marți, numărul porcilor uciși și incinerați din fermele CARNIPROD a depășit 30.000. Acolo este ca la Auschwitz, a spus ministrul Daea. Într-o parte, porcii sunt uciși, apoi leșurile lor sunt aruncate pe foc.
O facem cu mare durere, dar nu există altă soluție, din nefericire. Acest nenorocit de virus care a măturat Europa, a măturat Rusia, a măturat Ucraina, a măturat Moldova, Polonia, Letonia, a fost în Cehia, este și în Ungaria, iată că a intrat și la noi. Noi am avut o graniță destul de mare cu, practic, estul Europei, 1.400 km. Ne-a apărut în Satu Mare, cauza a fost omul în zona respectivă, când a trebuit să intervenim rapid și medicii au intervenit în programul stabilit, respectând întocmai modul de acțiune, plan de contingență. Acest virus nenorocit a venit din nefericire și în România, pe granița cu Ucraina. L-am izolat acolo. Planul de contingență a fost pus imediat în aplicare. Președinții comitetelor locale de combatere a bolii, care sunt prefecții, au intrat în discuții cu toate instituțiile la nivelul județului, cu medici, cu instituțiile care fac parte din acest plan.
Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod Tulcea și avem o veste proastă că mai trebuie să .. virusul ar fi și în alt complex care înseamnă undeva 17.000 – 18.000 de capete. (...)
Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala, singura metodă este sacrificarea. Porcii aceștia toți se incinerează, cu condițiile de mediu, cu medicii acolo, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Gândiți-vă că sunt efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc. O fac (procedura n.r.) medicii veterinari care sunt la limita rezistenței psihice, să stai cu 2000- 3000 de porci pe zi să-i omori, e o situație greu de explicat.
Trecem și peste focul ăsta. România are capacitatea să treacă, România nu capitulează în fața unui asemenea virus, cum nu am capitulat de-a lungul vremii, dar trebuie să ne orânduim comportamentul. În momentul în care se anunță că există un caz, lucrurile sunt clare că toate animalele respective trebuie sacrificate. Preventiv, omorâte.Toate. Și oamenii trebuie să ne dea o mână de ajutor. Proprietarii animalelor nu rămân în pagubă, a declarat ministrul agriculturii, într-o intervenție la Antena 3.
Petre Daea vrea să-i asigure pe toți fermierii, pe cei care cresc porci în gospodărie că vor fi despăgubiți pentru animalele ucise.
Am scos două hotărâri de Guvern, Guvernul României a dat bani. 40 de familii au primit deja banii, despăgubiri. Dăm de la Guvern, dar am solicitat de la UE, pe baza documentelor pe care le ducem, să ne dea acest sprijin pentru că noi suntem, pe de o parte, apărătorii granițelor României, iar, pe de altă parte, apărătorii granițelor Uniunii Europene și, în principiul solidarității trebuie să funcționeze. Categoric UE va da banii României. Și oamenii trebuie să fie liniștiți și să nu plece cu porcul. Pentru că de frică că vor veni să omoare porcii, al meu nu are nimic, virusul este perfid, comportamentul acestui virus. Suntem într-o situație extrem de dificilă pentru că suntem în Delta Dunării. Acolo nu ai voie să mergi cu substanțe, acolo nu ai voie să omori țânțarii. E zonă protejată, dar, iată că dacă se cuibărește boala acolo este o problemă mare, a spus Daea.
Ministrul agriculturii a mai spus că sunt 11 instituții ale statului în echipajul de lucru care luptă pentru stoparea flagelului. Lucrează non-stop de dimineața până seara, cu tratamente, cu substanțe. Depășim acest moment, dar cu reguli foarte clare, respectate. Să lăsăm organele sanitare veterinare să-și facă treaba, a adăugat Daea.