Adama
AGRICOVER

CUM POATE DEVENI TUNSUL OILOR O AFACERE PROFITABILĂ ȘI ÎN ROMÂNIA!

Publicat: 11 decembrie 2019 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LOCUL UNDE LÂNA ÎNSEAMNĂ PROFIT PENTRU FERMIER. Tunsul oilor nu e o afacere profitabilă în România. Oierii noștri aruncă lâna, îi dau foc sau o îngroapă. Cum poate deveni tunsul oilor o afacere profitabilă în România? Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European spune că este posibil dacă România preia modelul din Africa de Sud unde tunsul oilor și lâna sunt profitabile.

Africa de Sud, o țară unde tunsul oilor este o afacere profitabilă! Iar lâna este un produs indispensabil pentru o viață mai bună a fermierilor de aici!
Alături de reprezentanți ai Asociației Mondiale a Lânii, am vizitat mai multe structuri unde se tund oile în Umtata. În această regiune, sunt 1400 de persoane specializate în tunsul oilor. În general, se folosesc mașini pentru această activitate, iar o persoană poate tunde aproximativ 250 de oi pe zi, iar la tunsul cu foarfeca se ajunge la 140-150 de oi.

lana-africa-trei_b

În fiecare sezon se tund în centrul comunal cel puțin 10.000 de oi. Cei care fac această operațiune sunt gestionați de firma de brokeraj BKB care angajează personalul și se ocupă de transportul lânii spre centru de colectare. Ambele operațiuni se efectuează pe cheltuiala fermierului, dar sumele sunt avansate de firma de brokeraj BKB. Aceeași firmă se ocupă, la solicitarea fermierului, de efectuarea unor analize amănunțite care dau prețul final pe lână. Finețea, dată de microni, lungimea, rezistența la rupere, încărcarea cu impurități care oferă cumpărătorului randamentul la spălare, dar și tipologia impurităților, se regăsesc într-un buletin de analiză care însoțește lâna până la vânzarea la licitație. Tipologia impurităților este necesară la alegerea procesului și substanțelor de spălare.

lana-africa_b

O abordare pragmatică legată de impurități care este inexistentă în România. Cum, de altfel, acest sistem de valorificare este inexistent în România. Autoritățile și fermierii trebuie să găsească formule și mecanisme de valorificare a lânii care însă, a fost standardizată din punct de vedere calitativ. Altfel, lâna este o poveste tristă pe care o putem uita! Fermierii singuri nu pot, pentru că nu au mentalitatea celor de aici din Africa de Sud și, în același timp, nu au fost cointeresați prin mecanisme puse la dispoziție de stat. Statul nu poate de unul singur deoarece trebuie ca fermierii să-i fie parteneri. Iată de ce trebuie așezati la masă și unii și alții.

În caz contrar, cel care are fabrica din Cisnădie va cumpara lâna din altă țară sau își va spală lâna, ca și până acum, în Turcia pentru că efectiv în România nu avem o astfel de instalație. De ce?! Pentru că structurile de mediu nu au autorizat până acum acest lucru. Cică, poluăm apele! Cretinism curat! Te doare mintea de câtă “inteligență” a fost în țara noastră. Oricum, modelul de bune practici din Africa de Sud reprezintă o ultimă oportunitate de valorificare a lânii la adevăratul ei potențial! Altfel, lâna va fi în continuare un balast care îți va deranja privirea atunci când vom căuta frumusețile văilor și dealurilor spre disperarea fermierilor, a ecologiștilor și a noastră, a tuturor. Iar autoritățile vor face mai departe “comiții și comitete” pentru a-și justifica mai departe salariile! A scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook, după vizita în Africa de Sud.

Vizualizat: 6110 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii