Adama
AGRICOVER

CUM FACE UN ȚĂRAN ROMÂN 3.000 - 4.000 DE EURO/LUNĂ DIN 50 DE PORCI!

Publicat: 09 iunie 2020 - 15:50
7 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

POVESTEA PORCULUI ROMÂNESC. Celebrul jambon din Spania sau cel produs de țăranii francezi din Munții Pirinei poate fi învins cu ușurință de jambonul românesc fabricat de țăranii noștri care cresc porci dintr-o rasă autentic românească, Bazna, Mangalița sau Strei, spune prof. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ca să obțină un câștig de 3.000 de euro - 4.000 de euro pe lună, țăranul are nevoie să crească doar 50 de porci, spune Avram Fițiu, profesor USAMV Cluj. Gustul și calitățile terapeutice, date de biodiversitate, situează jambonul românesc peste cel din Spania sau Franța.

Să arătăm Europei că suntem campioni la biodiversitate, lucru pe care consumatorul francez nu-l cunoaște. Că avem cel mai mare număr de specii de plante din flora sălbatică din toată Europa, circa 250 față de cele 50 ale Spaniei și Franței. Și să arătăm nu prin povești, prin povești cu jambon, dacă vorbim acum de jambon. Adică să arătăm că mixtura cu care facem jambonul are 250 de plante, adică o mare diversitate de principii terapeutice, nutriționale care vor intra ca ingredient în structura jambonului, spune subsecretarul de stat MADR, cunoscut ca un susținător al satului românesc.

Țăranii noștri pot exporta jambon la un preț minim de 20 de euro pe kilogram în Italia, Spania, adaugă prof. Avram Fițiu.

Suntem capabili și facem în Banat un astfel de jambon. Următoarea regulă: în România, după ce avem biodiversitate, trebuie să avem o fermă în care alegem rase românești, Mangalița, Bazna și Strei, că-l pierdem în câțiva ani de zile dacă nu ne mișcăm rapid. Deci, rasă autentică avem. Este o bătălie uriașă pentru Mangalița, dar Mangalița rasă pură românească și nu Mangalița amestecat cu porc mistreț cum este cazul Ungariei, că ei nu au rasa noastră, ci una amestecată și ca atare, la nivel de structură a jambonului nu are calitățile gustative. Te diferențiezi și asta o putem demonstra genetic, prin segmentare genetică, prin analize de sânge la porcii noștri românești. Mă bucur că, în sfârșit, un ministru al agriculturii a priceput și avem, de o lună de zile, un program care încurajează în România achiziția de Bazna și Mangalița gratuit, 8-10 purcei am înțeles, este un prim pas înainte.

PORCUL, OAIA ȘI VACA TREBUIE SĂ INTRE ÎN PĂDURE!

Trebuie să ajungem la 50 de porci într-o fermă, care este numărul corect ca să trăim astăzi decent. Adică, porcul și săptămâna. Trebuie să fim capabili de a tăia, nu săptămânal, când îi tăiem, în medie, un porc pe săptămână într-un an de zile ca să putem ajunge pe o schemă de lucru de 15-20 de euro kilogramul de jambon, să putem ajunge la un venit ușor de 3.000 - 4.000 de euro pe lună din 50 de porci. Este mult mai simplu să produc 3.000 de euro pe lună, 4.000 de euro pe lună, vânzînd jambon decât brânză maturată. Pentru că jambonul este un produs mai de nișă decât este brânza. Presupune o răbdare pe care doar cei care o au reușesc să câștige acești bani.

Ne trebuie apoi să modificăm de urgență Legea codului silvic prin care să putem introduce porcii, vacile și oile în pădure. Este inadmisibil să ții un porc de culoare neagră la 40 de grade afară, să-l ții într-un stres, din punct de vedere climatic, să-l ții afară în loc să-i dai voie să intre în pădure. În toată Europa, porcul stă în pădure, și oaia și vaca, doar la noi, pădurea e mai specială, ca să o poată tăia, trebuie să nu meargă țăranul cu animalele în pădure. Va trebui să modificăm această lege și să facem o grevă interesantă, ca în Venezuela, pentru accesul porcului în pădure, a explicat Avram Fițiu pentru emisiunea "Cum să faci bani din agricultură".

Jambonul produs în micile ferme, țărănești, din rasele Bazna, Mangalița sau Strei nu are colesterol dăunător organismului.

Vindem la o clientelă de români din Italia, Spania, Franța. Doi, vindem la românii din România care-și permit acest produs, să-l poată cumpăra, vindem la un tip de consumator din Cluj Napoca sau din București, din Iași care este pregătit să asculte povestea porcului nostru de culoare neagră, povestea colesterolului care nu-i face rău, povestea unui porc crescut pe iarbă, povestea unui porc crescut cu ghindă.

Următorul pas este să avem de-a face cu un sistem de creștere în aer liber, în care porcul, cât este posibil, minim 6 luni dacă se poate, chiar 7 luni sau 8, să crească în contact direct cu iarba, un porc care să aibă acces la iarbă. Vorbim de o afacere care este legată implicit de turism, de agro-turism în toată Europa, porcul, jambonul, ferma care produce jambon face obligatoriu agro-turism. Că trebuie să vând imaginea unui porc sociabil, un porc care stă să-l scarpini. (...)

Noi, în România, avem o realitate în care avem 10 hectare de pământ, putem planta trei cu pădure, cu specii forestiere foioase, putem să avem o mare biodiversitate, avem și rasele, trebuie să ne cultivăm răbdarea și să putem vinde povești culturale, legate de acest porc. Pentru că bunicii, străbunicii noștri așa ne-au crescut pe noi, în tinerețe, cu Bazna și Mangalița. Doar acum, de o vreme, mâncăm porcul săracului, un porc de culoare albă, străin, care vine cu un colesterol rău, LDL, care nu are ce căuta în organismul uman.

Pe procesare e simplă povestea, pe 50.000 de euro, o jucărie de procesare. Dar, pe partea de producție, e mult mai simplă, pentru că vorbim de un porc crescut în aer liber, în care doar pentru scroafă îi asigurăm niște construcții ușoare, adăposturi, în timp ce pentru individ, el trăiește în natură. Este un porc autonom care merge pe un an de zile, nu depășește doi ani de zile, nu merge peste iarnă, nu am nevoie să treacă peste iarnă, pentru că el, în timpul iernii, nu va aduce mari sporuri. Este un porc de 9 până la 11 luni. Îl pornesc în februarie și-n luna noiembrie pleacă spre jambon. Adică, e o poveste în care investițiile la nivel de producție sunt minime. Vorbim de o pășune împrejmuită cu gard electric, obligatoriu, o pășune în care-i asigur o rație din care porumbul să dispară. Nu avem voie să-i dăm porumb la un porc gras. În rest, asigurată o rație din furaje pe care le creează agricultorul.
O investiție undeva între 50.000 și 100.000 de euro pentru a putea lăsa în România un venit de minim 2.000-3.000 de euro pe lună încât copiii lor plecați în Spania și Italia să vadă un părinte responsabil acasă care-i spune, haide acasă că facem o șoancă mai bună decât aia din Spania și putem și noi să trăim decent, a mai spus subsecretarul de stat MADR.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 51980 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   
7.
AdminLS
|
06. 10, 2020. Wednesday 20:12
Comentariu editorial
Bună seara. Cu siguranță, vă acordăm spațiu, domnule Ladoși, și suntem interesați să vă ascultăm. O mică rectificare, nu este emisiunea AGROINFO. Noi am preluat declarația dintr-o emisiune difuzată de un post TV.
6.
Puiu
|
06. 10, 2020. Wednesday 14:27
ceva asemanator cu comuna primitiva
5.
Ioan Ladosi
|
06. 10, 2020. Wednesday 12:08
Sunt stupefiat de volumul imens de ineptii si falsuri care apar in acest scurt articol. In cazul in care redactia doreste clarificarea acestora va stau la dispozitie. Un exemplu de afirmatie falsa din partea unui (recent se pare!) subsecretar de stat in MADR: "exportul de jambon catre Spania, Italia, Franta"! EXCLUS: datorita pestei porcine africane este interzis exportul de carne de porc din Romania catre alte tari din UE intrucat acest produs NU este tratat termic ci doar sarat si maturat! De altfel, aproape fiecare propozitie contine aberatii si neadevaruri. In plus este degradant ca un inginer horticol sa se pretinda specialist in cresterea suinelor. Regret ca Agroinfo a acceptat in emisiunea sa debitarea unui volum atat de mare de informatii false!
4.
Nitu
|
06. 10, 2020. Wednesday 11:23
Ca sa ajungi la o fermă de 50 de porci sa tai săptămânal 1 iti trebuie cel puțin 2 ani . Iti trebuie bani sa cumperi matca sa poti sa-ti faci continuitatea fermei .Piata de desfacere e grea in Romania nimeni nu iti da 15 20 de euro pe kg de jambon aici in tara
3.
Adrian Mocanu
|
06. 10, 2020. Wednesday 06:27
Stiu un elvetian si un german ce fac exact ce zice dl.Fitiu.unul cu 30ha ,altul cu 70 ha,cu porci rustici,ecologici,vaci,pui,livada ,etc ce vand pe lantul scurt cu preturi foarte bune.Daca vand tot ce au,ferma,casa nu le ajung banii pt a platii banca.Muncesc de dimineata pana seara intr.un ritm ce nu am vazut inca in Ro.Aceasta este ferma de familie dorita de dvs,dl. Oros,etc?
2.
Mangalita Floare de Maces
|
06. 09, 2020. Tuesday 22:08
1.
miihai
|
06. 09, 2020. Tuesday 22:00
o gândire ,,exemplară’’
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii