Fermierii care cultivă legume în câmp pentru a fi comercializate în stare proaspătă sau pentru industrializare beneficiază în acest an de sprijinul cuplat pentru venit, PD17 în Planul Național Strategic 2023-2027. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează astăzi, 21 februarie 2023, care sunt condițiile pentru obținerea acestei subvenții și care este suma pe hectar acordată pentru acest an.
"Sprijinul cuplat pentru venit - Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală.
Condiții de eligibilitate:
Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
Despre plata de bază pe hectar, BISS:
Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
Fermierul trebuie să facă dovada valorificării în stare proaspătă sau livrării la o unitate de industrializare înregistrată a unei producţii minime stabilite în legislația națională;
Fermierul trebuie să facă dovada utilizării de sămânţă certificată, în conformitate cu legislația națională.
Fermierul trebuie să cultive legume în câmp (tomate, castraveți, ardei (ardei gras, lung, gogoșar), vinete).
Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 1.600 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 2.080 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturilor.
Cuantumul indicativ minim estimat de 1.440 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.
Sprijinul va contribui la:
aprovizionarea pieței cu legume din producția internă;
asigurarea necesarul de materie primă pentru fabricile de procesare;
menținerea unei alternative ocupaționale pentru fermieri;
menținerea suprafețelor cultivate cu legume în câmp;
menținerea veniturilor producătorilor din sectorul legume;
stimulează consumatorul român care poate aprecia prospețimea, gustul, aroma produselor autohtone; - încurajează dezvoltarea fermelor mici și mijlocii să rămână active în acest domeniu și contribuie la dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare," a informat APIA.