Ioan Ladoşi, preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc: Cum a fost 2011, care sunt aşteptările pentru 2012
Ioan Ladoşi: 2011 a fost un an care a început cu dificultăţi datorită incidentului „dioxina” apărut în Germania, încă în primele zile din ianuarie. Incidentul a perturbat masiv piaţa cărnii de porc în toată Europa şi, implicit, ne-a afectat şi pe noi. Cea de a doua problemă majoră cu care s-au confruntat fermierii a fost preţul uriaş la care au ajuns să se vândă materiile prime furajere. Efectul? Majoritatea fermierilor din România, dar şi cei din Uniunea Europeană, au intrat „în roşu”, înregistrând şi acumulând, cu fiecare porc vândut, pierderi cuprinse între 5 şi 15 euro pe cap. Între timp, fermierilor le-a mai venit inima la loc văzând că producţia de cereale păioase arată încurajator şi că porumbul promitea recolte mari în primăvară. Ceea ce s-a şi întâmplat de fapt, conducând la o oarecare scădere a costului furajelor care, după cum se ştie, înseamnă 60-70% din costul de producţie al cărnii. Din păcate, din iulie - august încoace s-a instalat seceta, care ne provoacă emoţii pentru 2012.
Sfârşitul de an a venit însă cu veşti bune. România a revenit, după mulţi ani de „stat pe tuşă” în „clubul” exportatorilor de carne de porc produsă în fermele autohtone. Şi, nu în ultimul rând, primirea de către fermieri a sprijinului de stat - pe acest an - pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de îmbunătăţire suplimentară a bunăstării porcilor în ferme.
Doresc Sărbători fericite, un An Nou îmbelşugat tuturor celor care, şi în 2011, au ales revista Ferma ca sursă de informaţie agricolă. Şi, au ales bine, pentru că revista le-a adus lunar tot ce are nevoie un fermier profesionist. De acum, mai rămâne ca şi în 2012 să pună în practică ceea ce au citit. Şi atunci, dacă vom fi sănătoşi, nu are cum să nu fie bine!