Posibilitatea înfiinţării de abatoare mici, acordată printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (ANSVSA), reprezintă o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale crescătorii de animale şi pentru fermieri de a-şi comercializa animalele fără să apeleze la intermediari, la preţuri mai bune şi cu obţinere de profit, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna, prezent, săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc.
„Pentru crescătorii de animale şi în special pentru fermele mici şi medii este o şansă uriaşă de a aduce produsele tradiţionale sau produsele din carne la consumatori, pe un lanţ cât mai scurt, astfel încât intermediarii şi acei comercianţi care, practic, beneficiau de aceste produse, să nu mărească preţurile. Avantajele acestor abatoare mici, dacă sunt legate şi de capacităţi de procesare, sunt că, în primul rând, produsele realizate pe plan local ajung pe piaţa locală, în condiţii de siguranţă sanitar veterinară, preţurile sunt mai uşor controlabile şi marjele comerciale, diferenţele de profit ajung în buzunarul fermierilor, în buzunarul micilor procesatori şi nu în buzunarul proprietarilor marilor lanţuri de distribuţie”, a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.
O iniţiativă reuşită a fermierilor, în ciuda presiunilor din partea marilor procesatori
Iniţiativa înfiinţării de abatoare mici a venit partea fermierilor, dintr-o nevoie formulată de aceştia şi după lungi discuţii, iar ANSVA a trimis propunerea concretă la direcţia de specialitate de la nivelul Uniunii Europene, care a aprobat-o, a explicat Tanczos Barna într-o conferinţă de presă.
Secretarul de stat a mai afirmat că, în opinia sa, deşi a existat un lobby puternic din partea marilor procesatori sau producători împotriva acestui proiect, în final, aceştia nu au avut succes.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a salutat ordinul ANSVSA privind posibilitatea înfiinţării de abatoare mici, iar directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a Consiliului Judeţean, Marton Istvan, a afirmat că există deja un interes pentru înfiinţarea de abatoare mici, motiv pentru care în perioada următoare se vor organiza întâlniri cu factorii responsabili pentru ca demersurile să nu întâmpine nici un fel de probleme
Preşedintele CJ Harghita: Lipsa abatoarelor, principala problemă a crescătorilor de animale din judeţ
Potrivit preşedintelui CJ Harghita, instituţia pe care o conduce a început demersurile pentru înfiinţarea abatoarelor mici în 2008, în urma repetatelor sesizări ale crescătorile de animale pentru care principala problemă era lipsa din judeţ a abatoarelor sau a punctelor de sacrificare a animalelor.
„Crescătorii de animale din judeţ preferau să vândă animalele vii, la preţuri scăzute, decât să meargă cu ele la abatoare din afara judeţului. (...) În plus, procesatorii luau din România sau din Ungaria carne obţinută industrial, a cărei calitate este net inferioară celei de la animalele crescute pe pajiştile noastre, pline de plante medicinale”, a declarat Borboly Csaba, citat de Agerpres.