Adama
AGRICOVER

COOPERATIVA ȚARA MEA: CEAPA DIN POLONIA AJUNGE MAI REPEDE ÎN MAGAZIN DECÂT CEA DIN ROMÂNIA!

Publicat: 13 mai 2020 - 19:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOR URGENT PENTRU MICII FERMIERI. Analiza de piaţă făcută de Cooperativa Agricolă Ţara Mea în ultimii 5 ani arată că fermierii români sunt capabili să asigure consumul integral de legume şi fructe pentru țară. Sunt capabili să asigure și necesarul de carne, lapte. etc. Cu toate astea, ceapa din Polonia ajunge mai repede în magazin decât cea din România. Micii fermieri români trebuie urgent ajutați să supraviețuiască!

"Producătorii români s-au confruntat, în ultima perioadă, cu pierderi enorme, din cauza faptului că lanţurile de livrare au fost grav afectate de situaţia Covid. Pentru că este extrem de greu să anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe câmp sau nelivrate, aducând pierderi masive în activităţile micilor producători. Lupta dintre producătorii români şi hypermarketuri trebuie sa înceteze. Ambele părţi au perfectă dreptate. Din verigă lipsea un lanţ, o altă meserie, aşa cum este peste tot în lume. De azi înainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea şi livrarea devin treaba specialiştilor de la Cooperativa Ţara Mea", susţin reprezentanţii Cooperativei Țara Mea, într-un comunicat remis astăzi presei.

Analiza de piaţă făcută de Cooperativă în ultimii 5 ani arată că România este capabilă să asigure consumul integral de legume şi fructe al locuitorilor săi.

Reprezentanţii Cooperativei susţin că fermierii români pot oferi produsele necesare, iar hypermarketurile, în ciuda părerii generale, vor să distribuie produse româneşti prin reţele proprii, însă singurele verigi lipsă în acest lanţ sunt absenţa aparaturii şi a centrelor de colectare şi lipsa de experienţă a producătorilor în estimarea, centralizarea, sortarea şi livrarea legumelor.

"Precomenzile şi însămânţarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut. E firesc ca un hypermarket să nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o altă activitate, care necesită organizare şi cunoaşterea perfectă a lanţului de producţie.

Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii români, pentru 150 de fermieri APIA, în această perioadă extrem de plină de încercări pentru ei. Am reuşit deja să îi centralizăm, să înţelegem nevoia fiecăruia şi din data de 6 mai să livrăm. Mesajul pentru hypermarketuri este: producătorii români îşi fac treaba lor: produc. Restul este altă meserie, nu trebuie condamnaţi. Mesajul pentru producătorii supăraţi pe hypermarketuri este: hypermarkepturile îşi fac treaba lor: vând. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea şi livrarea sunt altă meserie", spune preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

În acest context, reprezentantul asociaţiei afirmă că sistemele profesionale de irigaţie, cel puţin la fermierii mici, sunt aproape inexistente, iar irigarea în primul rând şi apoi toate procesele sine qua non pentru producţia de legume sunt executate cu maşini rudimentare şi greu de utilizat. "Este urgent să investim în agricultură. În primul rând în sistemele de irigaţii, apoi într-un kit de supravieţuire a agricultorului, care să conţină cel puţin insecticide şi îngrăşăminte, în linii de sortare şi ambalare. Nu e firesc să ajungem să producem, în propria ţară, legume mai scumpe decât cele din import, doar pentru că nu avem maşini. Au fost situaţii în care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decât din România, pentru că fermierii noştri recoltează manual", subliniază Burculescu.

Cooperativa Ţara Mea atrage atenţia că, deşi România are un teren fertil, oameni dornici de muncă şi o capacitate de producţie enormă, lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigaţie, centrele de sortare, stocare şi de ambalare, centralizarea. În această perioadă, ţările din jur, spre exemplu Polonia, au înţeles şi au investit enorm în agricultură şi astfel pot să facă export.

"Este cel mai oportun moment să investim în agricultura românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreaga ţară. Putem face asta. Teren există, fermierii noştri sunt oameni muncitori, iar partea care lipseşte din lanţ - comenzile şi distribuţia - o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare şi de aparatură performantă ca să poată face fata cerinţelor hypermarketurilor", a adăugat preşedintele Cooperativei Ţara Mea.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii